En delad bild som visar två scener. Till vänster en soldat som går genom en lång, smal tunnel med vit isolering på väggarna. Till höger en dramatisk bild av en atomexplosion med en stor svampformad molnformation som reser sig upp från marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För 30 år sedan var Ukraina den tredje största kärnvapenmakten i världen. Följ med SVT:s team ner i en av de kvarvarande kärnvapensilosarna där man tidigare väntade på ordern från Moskva. Foto: Emil Larsson/Arkiv

Har Ukraina möjlighet att skaffa egna kärnvapen?

Uppdaterad
Publicerad

Natomedlemskap eller kärnvapen. Så uttryckte sig Ukrainas president Zelenskyj i ett samtal med Donald Trump tidigare i oktober. Ett uttalande han sedan förtydligade genom att förklara att kärnvapen inte står på landets agenda – och att Nato därför är den enda vägen de ser framåt.

Flera ukrainska militärexperter som SVT pratat med menar dock att landet återigen skulle kunna bli en kärnvapen-nation.

Om USA sviker och Natoinbjudan inte kommer är många i Ukraina allt mer övertygade om att man måste kunna försvara sig själva mot Ryssland under en lång tid framöver.

– Kärnvapen skulle kunna bli ett avskräckningsmedel mot det som Putin väljer att göra i det andra eller tredje kriget efter detta, säger militäranalytikern Valentyn Badrak till SVT.

Kriget i Ukraina

Han fortsätter:

– Vad gäller teknologi har Ukraina möjlighet att under flera års tid anrika uran till den grad att det blir användbart i militära syften.

”Skaffar Ukraina kärnvapen vill andra också göra det”

Men svenska experter sågar tanken på ukrainska kärnvapen.

– Den här typen av vapensystem är tekniskt komplicerade och Ukraina har inte den kapaciteten nu iallafall, säger Karl Sörenson, forskningsledare vid FOI.

Att Ukraina skulle samarbeta med andra länder i att ta fram kärnvapen anser Jakob Hallgren, direktör på Utrikespolitiska institutet, som omöjligt.

– Det ligger inte i någon av de andra kärnvapennationernas intresse att fler skaffar kärnvapen, för skaffar Ukraina det så finns det många andra som också vill göra det.

Förtydligande: I en tidigare version av denna artikel stod det att Ukraina vill ha kärnvapen. Regeringen har dock inte uttryckt att det är något de planerar eller vill återinföra i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet