Många eritreaner som lämnar hemlandet på grund av fattigdom och förtryck kidnappas vid gränsen till Sudan och säljs till beduinligor i det laglösa Sinai.
Ligorna ringer till fångarnas familjer som hör sina anhöriga torteras under samtalen och pressar familjerna på pengar. Familjerna säljer sina hus och tillgångar och lånar av släkt och vänner för att möta kidnapparnas krav. Många av de vars familjer inte kan betala dödas i tortyrlägren och dumpas i öknen.
”Hällde smält plast på oss”
På ett sjukhus i Kairo berättar Adem Mohammed om skräcken i beduinernas fångenskap. Han, hans syster och hans åttaåriga systerdotter Ahlam tackar idag lyssnarna av det svenskeritreanska radioprogrammet ”Voices of Eritrean Refugees” för att de lever.
– Kidnapparna smälte plast som de droppade på oss medan de ringde våra släktingar. De hörde våra skrik och gjorde allt de kunde för att betala kidnapparna, berättar Adem.
Han pekar på ärren på sin hals som visar var kidnapparna brände honom med glödgat järn. Såren på benen och ryggen går djupt och gör fortfarande ont.
Lösensumman betalades efter radioinsamling
För en månad sedan sände den svenskeritreanska journalisten Meron Estefanos en intervju med Adems systerdotter Ahlam på sitt radioprogram. I samtalet berättade åttaåriga Ahlam om hur familjen kidnappats av människosmugglare och hölls fångna i ett tortyrläger i Sinaiöknen nära Egyptens gräns mot Israel.
Lyssnarna upprördes över att en liten flicka satt fånge i lägret och en insamling drogs igång för att köpa loss familjen. Adem Mohammed och hans systers släktingar kunde inte låna ihop mer än knappt halva lösensumman på 40.000 dollar, motsvarande 280.000 kronor. Med radiolyssnarnas hjälp betalades hela summan och familjen släpptes.
Människorättsorganisationen Amnesty International uppmanar i en ny rapport Egyptens och Sudans regeringar att sätta stopp för handeln med människoliv. Men människosmugglingen genom Sinai ökar i takt med att området vid Egyptens gräns mot Israel blivit alltmer laglöst. Enligt New York Times har 4.000 flyktingar och migranter dödats i gränsområdet under de senaste fyra åren.
Hade inte överlevt
I en av Kairos fattigare stadsdelar träffar vi flera personer med erfarenhet av tortyrlägren. Deras familjer har skulder de aldrig kommer att kunna betala.
– Min familj sålde sitt hus. De lånade pengar och bad släkt om hjälp för att kunna betala kidnapparna. De gjorde allt för att rädda mitt liv, berättar Jonathan som heter något annat men som inte vill gå ut med sitt namn.
Adem Mohammed, hans syster och systerdotter står nu under FN:s flyktingorgan UNHCR:s beskydd.
Han tror inte att dom skulle ha överlevt om inte radiolyssnarna gripit in.
– Jag kom ut ur kidnapparnas tortyrläger tack vare eritreaner i Sverige och andra länder. Jag tackar dem för att jag lever idag. Gud välsigne alla dem som hjälpte oss ut, säger han till SVT.