Flera kvinnor vittnar om hur de tvingats gifta sig med medlemmar ur terrorgruppen IS, efter att ha förts bort från sina hem och familjer. Foto: AP

De tvingades gifta sig med IS-krigare

Uppdaterad
Publicerad

Det är historier om våld, desperation och maktlöshet. Nu träder några unga yezidiska kurdiska kvinnor fram och berättar sina historier om tvångsäktenskapen med terroristerna i Islamiska Staten.

Sista gången 19-åriga Amsha Ali såg sin make låg han med ansiktet mot golvet och väntade på att dö. Samtidigt fördes hon bort från sin hemby i Irak, och togs till staden Mosul. Där höll IS henne fången i 25 dagar.

Med sig hade Amsha Ali sin då 20 månader gamla son. Männen som fört bort henne hotade att döda pojken – om hon inte konverterade till islam, bytte namn och gifte sig med en av IS terrorister.

Terroriströrelsen IS

Lyckades komma undan

Efter tre veckors tvångsäktenskap bestämde hon sig för att fly. När natten hade lagt sin hjälpsamma skugga över huset smet Amsha Ali ut genom ett badrumsfönster.

Hon har nu kunnat återförenas med sin pappa och syster. Men ännu har hon inte återsett sin make. Sonen sitter i famnen, och när hon berättar sin historia har Amsha Ali svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Dödandet var inte det svåraste för mig. Att gifta sig med dem, det var det värsta, berättar hon för AP.

En annan 19-årig kvinna, som vill vara anonym, berättar hur hon fördes bort och tvingades ta hand om en 13-årig flicka som ”tränades” för att kunna giftas bort till en av IS terrorister. Sedan tvingades hon själv gifta sig med en man från Mosul.

Många bortförda

En liknande historia är den som en 15-årig flicka berättar. Även hon fördes bort när IS tog kontroll över hennes hemstad Sinjar. I veckor flyttades hon mellan olika platser i Irak. Till slut såldes hon i Syrien och tvingades gifta sig med av terrorgruppens män.

– Han sa: Jag ska ändra till namn till Abeer, så att din mamma inte känner igen dig. Du ska bli muslim och sen ska vi gifta oss.

Men även den 15-åriga flickan lyckades fly, efter att ha hittat sömnmedel i mannens hus och lyckats söva honom.

Enligt FN fördes dussintals, kanske så många som 1.000, kvinnor och barn bort till okända platser i staden Tal afar, väster om Iraks näst största stad Mosul. Några ska ha skjutits under flyktförsök och flera blivit utsatta för våldtäkter. Enligt kvinnorna som AP mött lever många av dessa kvinnor fortfarande i fångenskap hos IS.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet