Demonstranter kastar föremål mot polis som står med sköldar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstranter och polis drabbade samman i Rom på lördagen. Foto: Reuters

Demonstrationer över hela världen inför årsdag

Uppdaterad
Publicerad

Stora pro-palestinska demonstrationer har startat på flera platser i världen. Årsdagen av Hamas terrorattack i Israel, som var startskottet till det förödande krig som pågår närmar sig.

I Rom, Italien, har protesterna eskalerat och polis har behövt använda tårgas och vattenkanoner för att skingra folkmassan.

Under lördagen har ”Befria Palestina!” ropats av tusentals människor i städer i hela Europa och i bland annat USA, Sydafrika och Filippinerna.

De stora demonstrationerna väntas pågå under hela helgen för att nå sin kulm på årsdagen – måndag 7 oktober.

Krig mellan Israel och Hamas

Spårade ur i Rom

I Rom demonstrerade flera tusen under fredliga förhållanden på eftermiddagen, tills en mindre grupp började röra sig mot stadens centrum. Detta trots ett förbud från de lokala myndigheterna som inte tillät protester av säkerhetsskäl.

Några svartklädda deltagare med täckta ansikten kastade flaskor och smällare mot polisen, som svarade med tårgas och vattenkanoner tills folkmassan till slut skingrades.

Flera gripna i London

I centrala London samlades tusentals på Russell Square. Några av demonstrationens organisatörer hade sagt att de planerade att rikta in sig på företag och institutioner som de hävdar var ”delaktiga i Israels brott”, däribland Barclays Bank och British Museum.

Stämningen var dessutom spänd när pro-palestinska demonstranter och motdemonstranter, varav vissa höll israeliska flaggor, passerade varandra.

Bråk utbröt när poliser tryckte tillbaka aktivister som försökte ta sig förbi en avspärrning i staden. 15 personer greps misstänkta för brott mot allmän ordning och misshandel, uppger Londonpolisen.

Lugnare i Berlin

Till skillnad från ovanstående städer har demonstrationerna gått lugnt till i bland annat tyska Hamburg och Berlin. Även i Paris i Frankrike samlades flera tusen personer fredligt på Place de la République.

I Filippinerna protesterade en mindre grupp vänsteraktivister nära USA:s ambassad i Manila, där polisen hindrade dem från att komma nära anläggningen.

De pro-palestinska demonstrationer väntas även växa i Washington, på Times Square i New York och i flera andra städer i USA.

Sammanfaller med viktiga högtider

Pro-israeliska demonstrationer väntas hållas på söndag eftersom judar över hela världen fortfarande firar Rosh Hashana, eller det judiska nyåret.

Ettårsdagen av Hamas terrorattack i Israel som dödade 1 200 israeler och utlöste det pågående kriget i Gaza infaller på mittpunkten för de tio dagar som sträcker sig mellan Rosh Hashana och en annan judisk högtid Jom Kippur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet