Så hanterar ”den globala folkhälsomyndigheten” coronapandemin

Publicerad

Efter svininfluensan sågade experter WHO:s hantering av virusutbrottet.

Nu är den FN-grundade världshälsoorganisationen åter i händelsernas centrum – och får både ris och ros för sitt arbete med covid-19.

– Jag tycker de hittills har skött sig exemplariskt på många sätt, säger epidemiolog Joacim Rocklöv till SVT Nyheter. 

Efter utbrottet av svininfluensan 2009 riktade en oberoende expertgrupp svidande kritik mot hur WHO hade skött pandemin. När blickarna nu åter riktas mot den FN-grundande världshälsoorganisationen är kraven höga.

– Jag tycker de hittills har skött sig exemplariskt på många sätt. De har har haft bra information och har tagit upp de osäkerheter som finns kring covid-19, säger Joacim Rocklöv, epidemiolog och professor vid Umeå universitet, till SVT Nyheter.

Coronapandemin

WHO – en viktig aktör

Hans positiva inställning förvånar något, med tanke på att Rocklöv var en av författarna bakom den rapport som i mitten på februari dömde ut WHO:s uppskattning av virusets smittspridningsnivå (enligt rapporten skattad alltför låg).

– Det var ett tidigt skede av utbrottet. Covid-19 är något nytt och då visar tester olika. WHO är en viktig aktör i det större pespektivet. Deras rekommendationer kanske inte alltid stämmer överens med lösningen i enskilda länder, men är viktig för den globala överblicken.

Kritiken från Trump: ”för kinacentrerade”

Men det har lyfts kritiska röster. Den tydligaste tillhör USA:s president Donald Trump, som har hotat med att pausa betalningarna till WHO eftersom FN-organet enligt honom varit ”väldigt kinacentrerade”.

Av de 194 medlemsländerna är USA mycket riktigt landet som ger mest finansiellt stöd, cirka 15 procent av budgeten enligt WHO:s egna siffor. Kina bidrar i jämförelse med mindre än 1 procent i finansiellt stöd.

Ändå är Kinas inflytande på WHO det som har diskuterats mest under coronavirusutbrottet.

Generaldirektören anklagas ha hyllat Kinas coronasiffor

Den 24 mars avslöjade Sveriges Radio att WHO svängt i sin inställning till örtmedicin. Från att avråda coronapatienter att använda det som läkemedel till att helt ta bort den rekommendationen. I Kina uppmanas sjukvården använda traditionell kinesisk örtmedicin mot covid-19, vilket tyder på kinesisk inverkan på omsvängningen.

Generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus har dessutom pratat i positiva ordalag om hur Kina lyckades stoppa smittspridningen – trots att mycket pekar på att landet mörklagt döds- och smittotal.

Exakt hur bra eller dåligt WHO har agerat i coronapandemin är för tidigt att säga, men att FN-organet som i sin konstitution har som mål att ”alla människor ska uppnå högsta möjliga hälsa” har ett svårt jobb framför sig, det behövs det inte en oberoende expertgrupp för att förstå. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet