Efter utbrottet av svininfluensan 2009 riktade en oberoende expertgrupp svidande kritik mot hur WHO hade skött pandemin. När blickarna nu åter riktas mot den FN-grundande världshälsoorganisationen är kraven höga.
– Jag tycker de hittills har skött sig exemplariskt på många sätt. De har har haft bra information och har tagit upp de osäkerheter som finns kring covid-19, säger Joacim Rocklöv, epidemiolog och professor vid Umeå universitet, till SVT Nyheter.
WHO – en viktig aktör
Hans positiva inställning förvånar något, med tanke på att Rocklöv var en av författarna bakom den rapport som i mitten på februari dömde ut WHO:s uppskattning av virusets smittspridningsnivå (enligt rapporten skattad alltför låg).
– Det var ett tidigt skede av utbrottet. Covid-19 är något nytt och då visar tester olika. WHO är en viktig aktör i det större pespektivet. Deras rekommendationer kanske inte alltid stämmer överens med lösningen i enskilda länder, men är viktig för den globala överblicken.
Kritiken från Trump: ”för kinacentrerade”
Men det har lyfts kritiska röster. Den tydligaste tillhör USA:s president Donald Trump, som har hotat med att pausa betalningarna till WHO eftersom FN-organet enligt honom varit ”väldigt kinacentrerade”.
Av de 194 medlemsländerna är USA mycket riktigt landet som ger mest finansiellt stöd, cirka 15 procent av budgeten enligt WHO:s egna siffor. Kina bidrar i jämförelse med mindre än 1 procent i finansiellt stöd.
Ändå är Kinas inflytande på WHO det som har diskuterats mest under coronavirusutbrottet.
Generaldirektören anklagas ha hyllat Kinas coronasiffor
Den 24 mars avslöjade Sveriges Radio att WHO svängt i sin inställning till örtmedicin. Från att avråda coronapatienter att använda det som läkemedel till att helt ta bort den rekommendationen. I Kina uppmanas sjukvården använda traditionell kinesisk örtmedicin mot covid-19, vilket tyder på kinesisk inverkan på omsvängningen.
Generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus har dessutom pratat i positiva ordalag om hur Kina lyckades stoppa smittspridningen – trots att mycket pekar på att landet mörklagt döds- och smittotal.
Exakt hur bra eller dåligt WHO har agerat i coronapandemin är för tidigt att säga, men att FN-organet som i sin konstitution har som mål att ”alla människor ska uppnå högsta möjliga hälsa” har ett svårt jobb framför sig, det behövs det inte en oberoende expertgrupp för att förstå.