Den tidigare polismannen Derek Chauvin kommer inte svara på de frågor som ställs till honom under rättegången gällande George Floyds död. På bild hans försvarsadvokat Eric Nelson och domstolsbyggnaden i Minneapolis. Foto: Stephen Maturen/AFP samt AP

Derek Chauvin vittnar inte – åberopar femte tillägget

Uppdaterad
Publicerad

Expolisen Derk Chauvin kommer inte att vittna vid George Floyd-rättegången, rapporterar amerikanska medier. Chauvin står åtalad för att ha orsakat George Floyds död vid ett polisingripande förra året, den händelse som gjorde att Black Lives Matter-protesterna utbröt.

Derek Chauvin väljer att åberopa det femte tillägget i den amerikanska konstitutionen, det vill säga att han inte kommer att svara på några frågor om de anklagelser som riktas mot honom.

Domaren har under torsdagen frågat Derek Chauvin om bakgrunden till beslutet, för att säkerställa sig om att det är han själv som valt att ta det. Försvarssidan har kallat en rad vittnen, bland annat en expert på rättsmedicin som anser att den direkta orsaken till George Floyds död fortfarande är oklar.

Åklagarsidan har bland annat kallat den rättsläkare som genomförde obduktionen av Floyd, som förra veckan vittnade om att polisens agerande var huvudorsaken till Floyds död.

Nya protester

Just nu pågår huvudförhandlingarna mot den tidigare Minneapolis-polisen Derek Chauvin gällande dråp under ett rigoröst säkerhetspådrag. Rättegången inleddes 29 mars och väntas pågå i en månad. Samtidigt har debatten om och protesterna mot polisvåld mot svarta amerikaner tagit ny fart. Detta efter att en svart 20-årig man skjutits ihjäl av polis i samband med en trafikkontroll i Minneapolisförorten Brooklyn Center.

Ytterligare tre poliser som var inblandade i ingripandet i samband med George Floyds död kommer att åtalas senare i år. Chauvin riskerar upp till 40 års fängelse om han fälls. Samtliga fyra poliser har avskedats från polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.