Kontrollen av transporter av levande djur är bristfällig, enligt en ny rapport i Europaparlamentet. Foto: Eyes on Animals

Kravet: Straffa länderna som bryter mot reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Igår avslöjade SVT Nyheter att djur som traktas från Europa till Turkiet utsätts för extremt lidande som strider mot EU:s regler riktar nu svenska EU-parlamentariker samstämmiga krav till ministerråd och EU-kommissionen. – Det finns bara en sak som kan rätta till det här och det är kontroller, kontroller och kontroller, säger EU-parlamentarikern Cristoffer Fjellner (M).

Under fem år granskade djurrättsorganisationen Eyes on Animals gränskontrollerna mellan Bulgarien och Turkiet. 70 procent av djurtransporterna visade sig strider mot EU:s regler.

EU-parlamentarikern Linnea Engström (MP) tycker att man bör införa sanktioner mot de länder som inte följer reglerna. Hon vill att länderna som konstatnt bryter mot reglerna ska ställas till svars.

DJURTRANSPORTER I EUROPA

– Man tjänar ekonomiskt på att behandla djur på det här fruktansvärda sättet. Och det är först när man får en ekonomisk konsekvens som det börjar hända saker, säger Linnea Engström (MP).

Problemet har funnits länge

Det här är inte första gången missförhållanden för djur som transporteras uppdagas. Ända sedan 70-talet har det reglerbundet inkommit rapporter om hur djur lider och vanskötts ute på Europas vägar. 

– Det är många som nu kommer att ställa krav på att vi ska ha nya beslut om lagar och regler. Men egentligen tror jag inte att det är lösningen. Det finns bara en sak som kan rätta till det här och det är kontroller, kontroller och kontroller, säger Cristoffer Fjellner (M).

”EU-komissionen måste ta tag i skarpen”

Så sent som 2012 skärpte EU reglerna för djurtansporter, men utan synliga resultat.

– EU-komissionen måste ta tag i skarpen mot de länder som skiter i att kontrollera den här typen av transporter. Det ska bli domstol, böter och straff för de länder som skiter i reglerna, säger EU-parlamentarikern Cristoffer Fjellner (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DJURTRANSPORTER I EUROPA

Mer i ämnet