Johan Beck-Friis, informationschef hos Veterinärförbundet. Foto: SVT

”Den kontroll som borde ske, den sker inte”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters avslöjande om att djur som fraktas från EU till Turkiet för halalslakt utsätts för extremt lidande som strider mot EU:s regler för djurtransporter riktar nu Veterinärförbundet skarp kritik mot EU och vill att de stoppar de olagliga transporterna. – Den kontroll som borde ske, den sker inte, säger Johan Beck-Friis, informationschef hos Veterinärförbundet.

Han tror att det ligger mycket pengar i den här handeln och att det är därför reglerna inte följs.

 – Det handlar om grovt djurplågeri och stort lidande. Man har utsatt djuren för alla tänkbara smärtsamma och plågsamma ingrepp, säger Johan Beck-Friis, informationschef hos Veterinärförbundet, till SVT Nyheter.

DJURTRANSPORTER I EUROPA

EU har bidragit till situationen

Johan Beck-Friis tror även att EU självt, genom att trycka på för att öka handeln med just Turkiet, har bidragit till den nuvarande situationen.

– EU vill att det överskott av nötkreatur som finns inom unionen ska kunna exporteras till bland annat Turkiet, så Kommissionen har jobbat mycket på det. Men man har inte på samma sätt följt upp de djurskyddsregler som gäller för transporterna till de här länderna. Det saknas till exempel stallar och avlastningsmöjligheter vid gränskontrollen mellan EU och Turkiet.

Saknas kontroller

Johan Beck-Friis tycker att det saknas EU-kontroller på hur transporterna går till.

– Tidigare fanns det ingen export av nötkreatur från EU till Turkiet och det var på grund av kommissionens arbete och övertalsningsförsök som Turkiet började ta in nötkreatur från Europa.

Vad skulle behöva göras på EU-nivå?

– Man skulle till att börja med att kontrollera att de regler som finns efterlevs. Det här är ett ansvar både för centrala kommissionen, för de länder som djuren kommer ifrån och där transporterna passerar och för dem som exporterar och importerar. Även Turkiet måste följa den här lagarna som EU har stiftat.

Problemet har funnits i många år

Johan Beck-Friis säger till SVT Nyheter att det inte verkar finnas några kontroller alls trots att problemet har funnits i ett antal år.

– Vi på veterinärförbundet har påpekat de här övergreppen och missförhållandena vid långa djurtransporter i 15 år och det händer ingenting. I mitt tycke vore den gräns för 8-timmarstransport som vi har i Sverige en rimlig lösning även i Europa. För vi ser att den kontroll som borde ske, den sker inte, säger Johan Beck-Friis, informationschef hos Veterinärförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DJURTRANSPORTER I EUROPA

Mer i ämnet