Kim Dong-Chul, Kim Sang-Duk, också känd som Tony Kim och Kim Hak-Song uppges befinna sig på ett hotell i Nordkoreas huvudstad. Foto: TT

Det här är amerikanerna som suttit i fängslade i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

De tre amerikanska fångarna Kim Dong-Chul, Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk har suttit fängslade i Nordkorea anklagade för spioneri och ”fientliga handlingar”. SVT Nyheter reder ut vilka de är – och varför de fängslades.

Kim Dong-Chul

Kim Dong-Chul är en pastor i 60-årsåldern som är amerikansk medborgare men född i Sydkorea. Han fängslades i oktober 2015 misstänkt för spioneri och dömdes 2016 till tio års  straffarbete, enligt BBC. Innan rättegången ska han ha erkänt stöld av militära hemligheter i samverkan med Sydkorea, något som förnekats av Seoul.

Nordkorea-krisen

I en intervju med CNN 2016 sade Kim Dong-Chul att han bodde i Fairfax, Virginia i USA och drev en handels- och hotellverksamhet i den nordkoreanska staden Rason, en speciell ekonomisk zon nära gränsen.

Kim Sang-Duk

Kim Sang-Duk, som också kallas Tony Kim, greps i april förra året misstänkt för spioneri. Enligt BBC, som hänvisar till sydkoreansk media, är han i 55-årsåldern och engagerad i humanitärt arbete.

Han greps när han försökte lämna Nordkorea efter att ha arbetat en månad på universitetet PUST i huvudstaden Pyongyang – ett universitet som mestadels undervisar barn till Nordkoreas elit. Enligt anställda på universitetet ska gripandet inte ha något med Kim Sang-Duks arbete där att göra, men han var inblandad i andra aktiviteter, däribland att hjälpa ett barnhem.

Kim Sang-Duk har studerat på två amerikanska universitet och arbetat som revisor i USA under många år, enligt BBC.

Kim Hak-Song

Två veckor efter att Kim Sang-Duk greps fängslades Kim Hak-Song misstänkt för ”fientliga handlingar”. Han arbetade också på universitetet PUST och beskriver sig själv som en kristen missionär, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kim Hak-Song uppges vara korean, men föddes i Kina nära den Nordkoreanska gränsen och utvandrade till USA på 1990-talet. Innan han flyttade till Pyongyang ska han ha studerat lantbruk i Yanbian, en koreansk autonom prefektur som gränsar till Nordkorea, rapporterar BBC.

Samtliga fångar uppges ha flyttats till ett hotell i Pyongyang där de väntar på att bli frigivna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet