Delad bild: Till vänster syns en person sittande i ett rum med ljus bakgrund. Till höger står Elon Musk i en svart jacka och keps med ett barn vid sidan av sig, och en man i kostym sitter vid ett bord i ett rum med gulddraperier och amerikanska flaggor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elon Musk leder gruppen Doge som ska effektivisera USA:s statsapparat. Hör USA-kännaren beskriva de unga killarna, en av medlemmarna har inte ens fyllt 20 år. Foto: EPA/Aaron Schwartz / POOL

Det här är Doge – och så kan det påverka demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Elon Musk går i täten för de stora nedskärningarna i USA:s statsapparat som Donald Trump utlovat.

Myndigheter och statliga institutioner hotas av nedläggning när effektiviseringsgruppen Doge ska spara in på statliga utgifter.

– Medlen som används är tveksamma utifrån ett demokratiskt perspektiv, säger Merrick Tabor, statsvetare på Stockholms universitet.

Doge, the Department of Government Efficiency, som leds av Elon Musk har fått i uppdrag av president Donald Trump att skära ner i USA:s offentliga utgifter.

Namnet är en blinkning till både en meme och kryptovalutan Dogecoin som Musk själv har marknadsfört och som steg med 20 procent efter utnämningen av Doge.

Doge är ingen officiell myndighet utan ett rådgivande organ som hittills fått tillgång till ett femtontal myndigheter för att gå igenom utgifter och stryka det som tros vara korruption, inte behövs eller som går emot Trumps politik.

Även statsanställda som inte är lojala med Trump ska bort.

– Donald Trump skär ner men konsoliderar också makten till sig själv mer än vad som varit tidigare i USA, säger SVT:s utrikeskorrespondent Fouad Youcefi.

Merrick Tabor menar att Musk kan gynnas ekonomiskt av nedskärningarna.

– Det är nog ingen tillfällighet att många av de myndigheter Musk går på håller på med utredningar av något av hans företag.

Trump själv vill ha så mycket makt som möjligt, menar Tabor:

– Man försöker omklassificera många statstjänstemän och göra dem till politiska tillsättningar så att alla är lojala mot Trump.

Biståndet kapas

Först ut för nedskärningarna var USA:s biståndsmyndighet USAID som bommades igen när finansieringen stoppades, vilket stängde biståndsprogram över hela världen.

Dock beslutade en federal domare senare att regeringen tillfälligt måste häva sitt stopp för bistånd till utlandet.

Domaren i ärendet pekar i sitt beslut på att administrationen hänvisat till att man måste granska de enskilda biståndsprogrammen för att avgöra huruvida de ska avslutas eller ej.

Detta innebär att utbetalningar för avtal ingångna innan 20 januari kan fortsätta.

Tonåring Doge-medarbetare

Exakt hur Doge är uppbyggt är inte helt klart, men sex unga män under 26 år ska ha rekryterats, där den yngsta är 19 år.

De ska ha kopplingar till Musk och entreprenören Peter Thiel, som uttryckt motstånd mot demokrati.

Rädsla i Washington

Två miljoner offentliganställda i USA har fått erbjudande om att sluta med avgångsvederlag, vilket runt 65 000 tackat ja till.

Bland de som inte tackat ja råder oro.

– Människor är rädda att förlora sina jobb om de uttrycker sig kritiskt mot Musk eller Trump, säger Fouad Youcefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.