- Rysk säkerhetsjänst ska ha använt sig av ”nätfiske” – falsk e-post som försöker lura offer att dela med sig av sina användarnamn och lösenord. Minst en person ska öppnat bilagor som innehöll virus.
- Genom att använda sig av falsk e-post som såg ut att komma från trovärdiga organisationer har Demokratiska partiet infiltrerats av ryska underrättelsetjänsten FSB sommaren 2015 och ännu en gång våren 2016.
- Enligt FBI skickade FSB ut omkring 1.000 mejl innehållande en skadlig länk sommaren 2015.
- Sommaren 2015 postade Guccifer 2.0 en rad stulna e-post från Demokraterna. USA tror att denna onlinepersonlighet har koppling till Ryssland.
- Demokratiska partiet var återigen infiltrerat i år av en annan rysk underrättelsetjänst, GRU, enligt FBI.
- I juli publicerade Wikileaks över 20.000 e-postmeddelanden från Demokraternas partimejl. De visade att partiet helst ville se Hillary Clinton som kandidat och det gjordes narr av hennes konkurrent Bernie Sanders. Wikileaks vill inte uppge vem läckan är men amerikanska utredare pekar ut ryska hackare.
- Innehållet i e-posten fick stor spridning och väckte stor ilska. Partiets ordförande Debbie Wasserman Schultz tvingades till slut att avgå.
- I oktober började Wikileaks publicera e-post som kom från Clintons kampanjledare John Podesta. Hackarna utförde intrånget i mars 2016 och det finns misstankar att man väntade med publiceringen ett halvår för att påverka presidentkampanjen.
- Det mest kontroversiella från kampanjledarens e-post var uppgifter som pekar mot en potentiell intressekonflikt mellan familjen Clintons välgörenhetsstiftelse och Hillary Clintons offentliga ämbete som utrikesminister.
- Bland e-posten fanns också Clintons tal inför höjdare på Wall Street. De visade att hon var betydligt mer välvilligt inställd till bankerna och finansvärlden än hon gav sken av under kampanjarbetet.
- Presidentkandidaten Hillary Clinton skyllde på ryska hackare. Den amerikanske presidenten Barack Obama ville då inte utesluta att Ryssland försökte påverka valutgången, till Donald Trumps fördel.
- I början av oktober anklagade amerikanska underrättelsemyndigheter ryska regeringen för att ligga bakom hackerattacker mot företag och institutioner i USA. De påstådda dataintrången hade enligt myndigheterna gjorts i syfte att påverka valrörelsen. En talesperson för Kreml avfärdade uppgifterna som ”nonsens”.
- I mitten av december pekade både FBI och CIA, liksom USA:s underrättelsechef ut Ryssland som skyldigt till cyberattackerna under det amerikanska presidentvalet. Vid en presskonferens i Vita huset den 16 december sade president Barack Obama att konsekvenser väntar Ryssland.
- Den 29 december meddelar Barack Obama att 35 ryska diplomater utvisas från USA. Samtidigt släpps den första detaljerade rapporten över hur hackerattackerna gått till. Den amerikanska federala polisen FBI anklagar ryska underrättelsetjänsten FSB för att under två år hackat sig in i amerikanska databaser, i en 13 sidor lång rapport som skrivits tillsammans med inrikessäkerhetstjänsten.
- Även om Ryssland också tidigare har pekats ut, är det här den mest omfattande rapporten med detaljerade tekniska beskrivningar om hur attackerna gått till.
Det här har hänt: Misstänkta hackerattacker mot USA
Enligt USA har ryska hackerattacker pågått under två år, med syfte att påverka utgången av det amerikanska presidentvalet. Amerikanska underrättelsetjänster har nyligen presenterat detaljerade beskrivningar av hur de menar att dataintrången har gått till.
Så arbetar vi
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.