Johan Danielsson (S), Tomas Tobé (M), Isabella Lövin (MP).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter: Därför kan svenska ledamöter få ”bättre” platser. Foto: TT

Det här står på spel när EU-parlamentet samlas

Uppdaterad
Publicerad

När EU-parlamentarikerna samlas i Bryssel är det dags att bestämma hur det nya Europaparlamentet ska organiseras. Många av de svenska ledamöterna är numera erfarna, vilket kan leda till att de får mer betydelsefulla positioner.

– Vi kan förvänta oss att de svenska ledamöterna ska få lite viktigare och tyngre platser i parlamentets utskott, säger SVT:s Rolf Fredriksson.

Fördelningen av utskottsplatser bestäms av storleken på partigrupperna. De största grupperna, såsom S&D-gruppen och EPP, får flest platser. Inom dessa grupper pågår sedan en dragkamp för att avgöra vilka ledamöter från vilket land som ska få de specifika platserna.

På fredag väntas listorna över vilka ledamöter som sitter i vilka utskott presenteras.

Men vilka utskott vill svenskarna hamna i? Och varför är det populära utrikesutskottet inte så viktigt som det låter? Ser mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.