Foto: Scanpix

”Märks att Kina är en stormakt nu”

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig har bevakningen av en partikongress varit så stor. Uppståndelsen är till och med större än under ett amerikanskt presidentval, säger SVT:s korrespondent i Peking.

När ledarskiftet presenterades i dag i Peking var det en välregisserad föreställning. I Wall Street Journals Kinablogg kallas det för ”en uppvisning i politisk teater”. Men en sak är klar och det är att den här partikongressen har varit den mest bevakade någonsin.

– Jag har aldrig sett så många kameror, inte ens under ett amerikanskt presidentval, det säger SVT:s korrespondent i Peking, Lars Moberg. Det märks att Kina numera är en stormakt, fortsätter han.

Kina utser nya ledare

Stort intresse

Om det internationella intresset för vad som kommit att kallas för ”det viktigaste ledarbytet i Kinas moderna historia” har varit stort, så står det i kontrast till vad mannen på gatan tycker.

– När vi varit ute och intervjuat folk är det tydligt hur långt ifrån makten den vanlige kinesen befinner sig, säger Lars Moberg.

Korruptionen ett probelm

Förväntningarna på den nye presidenten, Xi Jinping, och premiärministern, Li Kequian är främst att det tar itu med korruptionen som finns på alla samhällsnivåer i Kina. Både i Hu Jintaos sista tal som president togs det upp liksom i de officiella medierna. Samtidigt är det även ett önskemål som tags upp av folk i allmänhet.

– Korruptionen genomsyrar hela samhället. Det kan var från att du sticker åt läraren i skolan en slant för att denne skall behandla ditt barn bättre, till att betala extra till en läkare för att få en operation, säger Lars Moberg.

Konservativt ledarskap

Besvikelsen var stor hos de som hoppats på politisk förnyelse när Politbyråns ständiga utskott presenterade de sju nya medlemmarna. Ledarna i kommunistpartiet valde att besätta posterna med sju konservativa män. Utrikespolitiska institutets, Johan Lagerkvist, har tidigare sagt att det är här makten sitter och det är dessa personer som bestämmer vilken väg Kina skall ta.

Som det ser ut kommer man att fortsätta på inslagen rutt med ekonomisk frihet och politiskt förtryck. Russel Leigh Moses, dekanus vid Beijing Center for Chinese Studies, skriver på Wall Street Journals Kinablogg, att det förmodligen är Bo Xilai-skandalen och det ostadiga ekonomiska läget som fått ledarna att göra ett sådant val.

Framför sig har det nya ledarskapet inte bara en orolig ekonomisk omvärld utan även en åldrande befolkning, klassklyftor och ökade utsläpp av växthusgaser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina utser nya ledare

Mer i ämnet