Det är ett krig som skördar många slags offer.
Det globala förtroendet och samarbetet i FN trasas sönder efter att Ryssland, en medlem i säkerhetsrådet, gjort det otänkbara.
Arktiska rådet arbete har pausas på grund av Ryssland. G20 mötet i sommar kommer inte fatta klimatbeslut på grund av Ryssland. Många internationella organ diskuterar just nu att utesluta Ryssland.
Och medan säkerhetskrisen hanteras av allt mäktigare Nato, så hanteras klimatkrisen av ett alltmer impotent FN.
Allt levande liv står på spel
Samtidigt fortsätter upphettningen av planeten. I en stark scen i dokumentären ” 50 grader i skuggan” (på SVT Play just nu) visar en herde i Mauretanien hur han matar sina getter med sönderrivna kartongbitar. ”Först vägrade de att äta men nu vet de att det är enda sättet att inte svälta”, förklarar han till hjärtskärande bilder av getter som tuggar papper. Flera år av permanent torka har förvandlat bördiga jordbrukslandskap till öken.
På Afrikas horn pågår en hungerkatastrof och torka, sinande brunnar och missväxt tvingar människor att bli klimatflyktingar. Risken är stor att vi går mot 3,2 graders uppvärmning om inte de fossila kraftverken skrotas i närtid, enligt IPCCs ” Att begränsa klimatförändringen”.
Allt levande liv står på spel nu. Det konstaterade IPCC-rapporten från arbetsgrupp II i februari som helt överskuggades av krigsutbrottet.
34 000 vetenskapliga studier beskrev tillsammans hur världen drabbas av alltfler och intensiva värmeböljor, bränder, stormar, varmare hav, döende korallrev och tinande permafrost. Där slogs det fast hur det på flera sätt redan är försent och att de åtgärder vi kan sätta in för att hejda och undvika det värsta måste ske i ett snabbt krympande tidsfönster på max tio år.
Bitvis hopfullt i rapporten
Dagens rapport har ändå ett bitvis hoppfullt budskap.
De tekniska lösningarna att nå en fossilfri energiproduktion finns. Priset på solceller har störtdykt med 85 procent. Men övergången är gravt underfinansierad. De finansiella investeringarna ligger tre till sex gånger lägre än vad som skulle behövas för att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader till 2030. IPCC rapporten kommer också med överraskande besked att fattiga länder har snabbat på sin övergång till grön energi, bland annat tack vare den billigare tekniken.
De beslutsfattare som nu får IPCCs policy rekommendationer i sin hand befinner sig i en helt ny verklighet. Sen krigsutbrottet i Ukraina har bland annat Sverige och Tyskland tagit historiska beslut om att öka sin militära budget. De måste bestämma om de finansiella besluten ska styras mer av oron över kriget, än över klimatkrisen.
Debattörer som danska forskaren Björn Lomborg menade nyligen i en artikel i Wall Street Journal att klimatkrisen nu måste stå tillbaka inför det existensiella hot Ryssland utgör, bland annat med kärnvapen.
Här kan man skönja en kollision mellan två existentiella kriser. Det finns en spänning mellan att uppnå energifrihet från Ryssland vilket kriget tvingar fram) och övergripande klimatmål som klimatforskare och klimataktivister tycks ovilliga att erkänna. Det är inga enkla val.
Förhoppningen att krigsutbrottet i Ukraina skulle skynda på övergången till fossilfria energikällor ser ut att komma på skam. Kolgruvor öppnas igen och nya oljekontrakt sluts med Venezuela och Saudiarabien.
Men det går inte att välja den ena krisen över den andra. Risken är annars stor att vi kommer att vinna ett slag – men förlora kriget.