Corona-viruset som är en lungsjukdom, bröt ut i kinesiska Wuhan och har under januari månad skördat ett antal dödsoffer. Foto: Noel Celis/AFP/TT

Detta har hänt – coronaviruset i världen

Uppdaterad
Publicerad

Det första bekräftade fallet av sars-cov-2 rapporterades i Wuhan på nyårsafton. Sedan dess har det nya och dödliga coronaviruset spridit sig världen över. Här sammanfattar SVT Nyheter vad som skett sedan utbrottet.

Utbrottet: Det första fallet rapporteras i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019. Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall. I nuläget saknas både vaccin och effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet. Virusets ursprung har spårats till en marknad i Wuhan.

Kina, som av USA har anklagats för att mörka den verkliga omfattningen av utbrottet, vidtog stora åtgärder för att hindra spridning. Bland annat sattes flera stora städer i karantän. Utegångsförbud infördes, flyg- och tågtrafik begränsades och överallt skannades människor för sjukdomssymptom.

Coronapandemin

Namnet: Världshälsoorganisationen WHO har döpt sjukdomen som uppstår av coronaviruset till covid-19. Själva viruset benämns sars-cov-2.

Snabb spridning: Spridningen av sars-cov-2 har skett snabbare än vad forskarna inledningsvis väntade sig. Symptomen är bland annat: feber, hosta, andnöd och andningssvårigheter, men även mildare förkylningssymptom kan vara tecken på sjukdom. En del personer som smittas blir allvarligt sjuka i till exempel lunginflammation och en liten andel av de som smittats av coronaviruset avlider.

En pandemi: Den 30 januari beslutade WHO att utlysa ett globalt nödläge med anledning av virusutbrottet.

Den 11 mars klassades spridningen av coronaviruset som en pandemi.

I början av året var Kina hårdast drabbat men nu har viruset spridits till alla världsdelar, förutom Antarktis. Särskilt drabbade länder, med flest antal döda per 1 000 000 invånare, var i slutet av juli Storbritannien, Belgien, USA, Italien, Spanien och Sverige.

Olika åtgärder: En av de första åtgärderna som infördes var att flygbolag stoppade resor till och från Kina. Men successivt införde allt fler länder hårda restriktioner för att stoppa smittan.

EU stängde sin yttre gräns i mitten av mars.

I slutet av mars var nästan hälften av världens befolkning i karantän. Över tre miljarder människor var ombedda att stanna hemma.

Under sommaren har många länder börjat lätta på restriktionerna, men i flera fall har nya utbrott då inträffat, till exempel i Barcelona-trakten i Spanien.

Sverige sticker ut i världen som ett land med mindre hårda regler än de flesta.

Sverige: Den 31 januari bekräftas det första fallet i Sverige då en person i Jönköping insjuknade i covid-19. I dag finns smittan i alla regioner, Region Stockholm har drabbats hårdast.

Den 10 mars höjde Folkhälsomyndigheten risknivån för smittspridning i Sverige till ”mycket hög” och en mängd restriktioner och rekommendationer har införts av myndigheter och regering.

Här är några av restriktionerna som gäller (8 april):

  • Folksamlingar på fler än 50 personer förbjuds
  • Trängsel på krogen inte tillåtet
  • Inreseförbud (förutom EU-medborgare och medborgare från Schengenländer)
  • Besöksförbud på äldreboende

Källor: AP, Reuters, TT m.fl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet