Skytten och polisen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Fouad Youcefi berättar om gärningsmannen Thomas Matthew Crooks. Foto: High school yearbook 2022/AP

Detta vet vi om misstänkta skytten Thomas Matthew Crooks

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Matthew Crooks, 20, pekas ut av FBI som skytten bakom mordförsöket på Donald Trump. Han bodde en timme från brottsplatsen och använde sin pappas vapen.

Dådet utreds som inhemsk terrorism, men motivet är fortfarande okänt.

Den 20-åriga Thomas Matthew Crooks var bosatt i Bethel Park, en dryg timme från Butler där dådet skedde.

Crooks tog studenten från Bethel Park High School 2022 och fick diplom för sina kunskaper i matematik och naturkunskap, enligt lokala medier och en video från den avslutande ceremonin. I videon syns en smal man med glasögon ta emot sitt diplom på scen.

Skottlossning mot Donald Trump

Oklar politisk hållning

Thomas Matthew Crooks var inte gammal nog att rösta i det förra valet 2020, men var registrerad som republikansk väljare i vårens primärval, enligt offentliga uppgifter. Samtidigt finns det uppgifter om att Crooks även donerade 15 dollar till en grupp som stöttar Joe Biden, dagen då presidenten svors in 2021.

Efter att FBI identifierade Thomas Matthew Crooks som misstänkt gärningsman florerade en video med en man som utgav sig för att vara den utpekade. I klippet säger mannen att han hatar Trump och republikaner men personen är inte Thomas Matthew Crooks.

Även bilder som påstods visa skytten spreds i sociala medier och publicerades av flera nyhetskällor. Senare bekräftades det att inte heller mannen på bilderna är den utpekade skytten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning mot Donald Trump

Mer i ämnet