Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Oleh Kobetskij lagar mat i en mörk lägenhet med en pannlampa på huvudet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Träffa Tågkonduktören Oleh i videon ovan. Hela kortdokumentären finns att se på SVT Play. Foto: Niclas Berglund

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Försvarsmaktens expert på skydd mot kemiska stridsmedel hur de ukrainska soldaterna i skyttegravarna påverkas av gasattackerna i videon från i april 2024.

Ukraina: Över 700 kemiska attacker i mars

Den ryska militären använde sig av kemiska stridsmedel 767 gånger bara i mars, uppger den ukrainska militären.

Ukrainarna, som vid flera tillfällen larmat om ryska gasattacker vid fronten, hävdar att användningen satts i system. Sedan februari 2023 ska totalt 7 730 fall ha registrerats.

”De ignorerar normerna och skyldigheterna i konventionen om förbud mot utveckling, produktion, lagring och användning av kemiska vapen”, säger översten Valery Weber.

Läs mer om gasattackerna i Ukraina här.

Överblick

Markerad händelse

Ukraina: Vapenvila ett måste före fredssamtal

Ukraina är inte berett att påbörja förhandlingar om en fredsuppgörelse innan vapnen tystnat. Det säger president Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak efter dagens möte i London mellan representanter för USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Ukraina.

”Vi förmedlade vår ståndpunkt och betonade att en omedelbar, fullständig och villkorslös vapenvila måste vara det första steget mot att inleda förhandlingar”, skriver han i sociala medier enligt TT.

Kravet fick stöd av Ukrainas europeiska allierade, enligt uppgifter till Bloomberg.

Markerad händelse

1 500 utländska soldater värvades i Moskva

Från april 2023 till slutet av maj 2024 rekryterades över 1 500 utländska soldater till den ryska armén från ett rekryteringscenter i Moskva, avslöjar den granskande och oberoende nyhetssajten iStories.

Efter en läcka har nyhetssajten fått tag på informationen. Datan visar att alla 1 500 utlänningar står registrerade som boende på adressen där rekryteringskontoret ligger.

Sajten har identifierat rationaliteten på runt 1 300 rekryter. Nepaleser sticker ut, över 600 stycken.

Över 500 kommer från länder i forna Sovjet, ett 70-tal från Mellanöstern respektive Afrika, ett 30-tal från Europa och två amerikaner.

Markerad händelse

Trump: Skadar fredssamtalen

Donald Trump skriver i ett inlägg på Truth Social att Volodymyr Zelenskyjs kommentar om att Ukraina inte kommer att erkänna den ryska ockupationen av Krim skadar de pågående fredssamtalen.

”Detta uttalande är mycket skadligt för fredsförhandlingarna med Ryssland, eftersom Krim förlorades för flera år sedan under ledning av president Obama och inte ens är en diskussionspunkt”, skriver han.

”Situationen för Ukraina är allvarlig – han kan få fred eller så kan han kämpa i ytterligare tre år innan han förlorar hela landet”.

Vidare i inlägget påstår han att ett avtal är ”väldigt nära” och att Zelenskyjs uttalande inte kommer att göra något annat än att förlänga ”dödandet”.

Markerad händelse

Uppgifter: Irritation på Ukraina i Washington DC

Mötet i London ställdes in på grund av ilska inom Trumpadministrationen över Ukrainas motvilja att acceptera de förslag som skulle innebära att territorium överlämnas till Ryssland, enligt uppgifter till Washington Post.

Dessutom irriteras amerikanerna över att Ukraina först, alltså innan ett komplett fredsförslag diskuteras, vill nå en full och villkorslös vapenvila.

Axios har rapporterat att USA föreslagit att den ockuperade Krimhalvön erkänns som rysk, något Ukraina tydligt sagt nej till. Dessutom uppges USA vilja att delar av de fyra annekterade regionerna i Ukraina erkänns som ryska.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter om vad som sticker ut kring Trumps påstådda ”sista bud” i fredsförhandlingarna. Foto: AP/TT

”Redo för förhandlingar – inte kapitulation”

Ukraina kommer inte ställa upp på ett fredsavtal som ger Ryssland en grund att stå på för framtida återupptagna aggressioner mot Ukraina, skriver Julia Svyrydenko, vice premiärminister, på X.

”Ukraina är redo att förhandla – men inte kapitulera”, skriver hon och betonar, som ukrainarna gjort många gånger tidigare, att man vill att en full vapenvila träder i kraft.

”Vårt folk kommer inte acceptera en frusen konflikt förklädd som fred. Vi kommer aldrig erkänna det ockuperade Krim. Och om Natomedlemskap inte beviljas kommer Ukraina behöva bindande säkerhetsgarantier – starka nog att avskräcka en framtida aggression.”

Markerad händelse

Kreml: Kommer inte kommentera möjliga avtal

Dmitrij Peskov, Kremls talesperson, beskriver vid ett möte med pressen fredsprocessen som rörlig och föränderlig, skriver ryska Interfax.

När han frågades om uppgifterna om det amerikanska fredsförslaget svarade han endast att många falska nyheter cirkulerar. Han tillade att Ryssland inte publikt kommer kommentera möjliga fredsavtal med Ukraina.

Peskov upprepade även att Ryssland motsätter sig en insats med soldater från Natoländer i Ukraina.

Markerad händelse

Vance: Tagit fram ett rättvist förslag

USA:s vicepresident JD Vance säger vid en pressträff att USA kommer att dra sig ur fredsprocessen om Ryssland och Ukraina säger nej till det förslag som amerikanerna lagt fram.

”Jag tycker vi har tagit fram ett väldigt rättvist förslag”, säger han och tillägger att han trots allt är optimistisk.

Vance berörde även frågan om territorier.

”Det är dags för att parterna på en bred nivå säger att de ska stoppa dödandet, frysa de territoriella linjerna på någon nivå nära där de är idag och få till stånd ett långsiktigt avtal.”

Ukrainas Volodymyr Zelenskyj uteslöt på tisdagen ett erkännande av Krim som ryskt i ljuset av uppgifterna om innehållet i USA:s förslag.

Markerad händelse

Reuters: Inte aktuellt med demilitarisering

Ryssland har vid upprepade tillfällen krävt att Ukraina rustar ner som en del i en framtida fredsöverenskommelse, men kravet har inte fått fäste hos USA, uppger källor för Reuters.

Ingen press om en sådan åtgärd har lagts på Ukraina från amerikanskt håll hittills, enligt dem. Ukraina har på sitt håll avvisat kravet. En stark ukrainsk armé har av dess europeiska allierade beskrivits som en viktig säkerhetsgaranti för landet.

Ryssarna har dessutom krävt att Ukraina helt slutar rusta sin försvarsmakt samt upphör med rekryteringen av soldater som en förutsättning för att man ska kunna gå med på en komplett vapenvila.

Jermak i London: Fortsätter arbetet mot fred

Andrij Jermak, president Zelenskyjs stabschef, skriver på Telegram att han befinner sig i London tillsammans med försvarsminister Umerov och utrikesminister Sybiha.

Detta efter att toppmötet med USA, Frankrike och Storbritannien skjutits upp.

”Vi kommer, trots allt, arbeta för fred”, skriver han och tillägger att de som överenskommet ska träffa företrädare från USA och Europa.

”I dag kommer vi att prata om vägarna till en fullständig och villkorslös vapenvila som det första steget mot en fullfjädrad överenskommelse.”