Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

En man med grå kofta och en rysk soldat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har Ryssland lyckas erövra Vuhledar – hör Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan. Foto: Axel Rydén/Reuters

Kriget i Ukraina

Ukraina: Har träffat ryskt vapenlager

Ryssland säger sig ha skjutit ned 48 ukrainska drönare under natten till onsdag, drygt hälften av dem över gränsregionen Brjansk.

Enligt lokala myndigheter Brjansk har attackerna inte lett till några skador, rapporterar Reuters.

Samtidigt har myndigheterna under morgonen utlyst nödläge i de västra delarna av Brjanskregionen efter en detonation av explosiva material, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Enligt ukrainsk militär har man träffat ett vapenlager med bland annat robotar och så kallade glidbomber.

Regionen Brjansk gränsar till Ukraina och Belarus och är grannregion med Kursk, där ukrainska trupper i augusti inledde en motoffensiv.

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Har slagit till mot ryskt drönarlager

Ukrainas militär hävdar att de har attackerat ett lager i Krasnodar i södra Ryssland.

Där ska enligt Ukrainas militär cirka 400 iransk-tillverkade Shahed-drönare, som också brukar kallas kamikazedrönare, ha förvarats.

Ukrainas militär ska ha utfört attacken i samarbete med Ukrainas säkerhetstjänst.

Ryssland har inte kommenterat uppgifterna.

Iran har försett Ryssland med tusentals kamikazedrönare sedan det fullskaliga kriget började, enligt The Kyiv Independent. De skriver också skriver att Ryssland attackerat Ukraina med 1 300 stycken under september.

I videon publicerad i juni 2023 besvarar SVT:s reporter tre frågor om kamikazedrönarna.

Markerad händelse

Ukrainsk minister: Rysk robotattack mot Odessa

Fem personer har dött och nio skadats efter att en rysk ballistisk robot slagit ner vid hamnen i Odessa, uppger Oleksij Kuleba, minister med ansvar för Ukrainas återuppbyggnad.

Fem av de skadade är i ett allvarligt tillstånd, skriver han på Telegram.

I attacken ska ett civilt Panama-flaggat fartyg ha skadats, vilket är det tredje utländska fartyget som attackerats av Ryssland de senaste fyra dagarna, enligt Kuleba.

Ryssland har inte kommenterat uppgifterna.

Även under tisdagen rapporterades om att en rysk ballistisk robot slagit ner i hamnen i Odessa. Då kallade Kuleba det för ett angrepp mot den ukrainska så kallade spannmålskorridoren.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj: Segerplan klar i november

Ukrainas president Zelenskyj säger hans segerplan, som beskriver hur ett rättvist slut på kriget kan uppnås, ska vara klar i november, skriver European Truth.

Uttalandet kommer under hans besök i Kroatien, där han träffar landets premiärminister Andrii Plenkovich.

Zelenskyj sa att han ser möjligheter att innan året är slut kunna utmejsla förutsättningar för att avsluta kriget redan 2025.

Vad som ingår i segerplanen är okänt, men klart är att en Natoinbjudan ingår.

När Zelenskyj presenterade planen i USA i september sa amerikanska källor att den sågs som gammal skåpmat.

Video: Så lät det inför Zelenskyjs USA-besök

Markerad händelse

Ryssland: Har tagit två byar i Donetskregionen

Ryssland har tagit kontroll över två byar i östra Ukraina: Zolota Nyva och Zoryane, hävdar ryska försvarsdepartementet.

De två byarna har uppskattningsvis några hundra invånare vardera och ligger norr och söder om staden Kurakhiv i Donetskregionen, skriver Reuters.

Den ukrainska analysgruppen Deepstate publicerade under onsdagen uppdaterade kartbilder som visar att ryssarna börjat avancera in i Zolota Nyva, men inte i Zoryane.

Ukraina har inte kommenterat, men deras militär uppger att ryssarna är aktiva i riktning mot staden Kurakhiv.

Zolota Nyva ligger drygt två mil väster om byn Vuhledar, som Ryssland efter år av försök lyckades erövra nyligen.

Markerad händelse

Granskning: Fler äldre ryska soldater rekryteras

Antalet ryska kontraktssoldater över 45 år som strider i Ukraina blir allt fler, visar en granskning av Vjorstka, en oberoende nyhetssajt som drivs av ryska oberoende journalister i exil.

Vjorstka har pratat med källor inom den ryska militären och även med högt uppsatta ryska tjänstemän, samt tagit del av data från den oberoende ryska sajten Mediazona som stödjer uppgifterna.

– Häften av de som kommer är över 50, kanske mer till och med, säger en tjänsteman om de ryska soldater som skickas till den ryskockuperade delen av Donetskregionen i Ukraina.

Sedan kriget började har Ryssland genomfört flera riktade kampanjer för att rekrytera soldater.

Markerad händelse

Uppgift: Attack mot industrianläggning i Poltava

En industrianläggning ska ha skadats efter en rysk robotattack under natten. Ingen person ska ha skadats i attacken. Det uppger Philip Pronin, chef för Poltavas regionala statsförvaltning på Telegram.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Natochefen: Utmanande vinter för Ukraina

Mark Rutte, Natos nya generalsekreterare, varnar för att Ukraina kan stå inför sin mest utmanande vinter sedan Rysslands fullskaliga invasion.

"Ryssland fortsätter att genomföra massiva attacker mot Ukrainas kritiska energiinfrastruktur", sa Rutte under en presskonferens med Finlands president Alexander Stubb på tisdagen, enligt Kyiv Independent.

Tidigare har ukrainska tjänstemän varnat för att Ryssland förbereder sig för att attackera landets energiinfrastruktur.

Ryssland har under en tid attackerat elanläggningar och i delar av Ukraina är det vanligt med strömavbrott som varar flera timmar om dagen.

Markerad händelse

Ryska styrkor når ny stad vid frontlinjen

Ryska styrkor avancerar i Donetskregionen och befinner sig nu i utkanten av staden Toretsk, uppger den ukrainska militären rapporterar Reuters.

Striderna pågår "bokstavligen i alla riktningar in till staden" säger en talesperson för markstyrkorna till ukrainska Suspilne.

Sedan i somras har Ryssland lagt ett allt större fokus lagts på Toretsk och efter att staden Vuhledar erövrades förra veckan tycks situationen ha blivit allt mer kritisk.

Innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina hade Toretsk drygt 30 000 invånare. Staden ligger knappt tio mil från strategiskt belägna Pokrovsk.

Markerad händelse

Jätteevakuering från brand i oljeterminal

Fler än 1 000 invånare uppges ha evakuerats från området kring den oljeterminal på ryskockuperade Krim som på måndagen attackerades av Ukraina.

Enligt den ryskinstallerade borgmästaren beror evakueringen på en storbrand i anläggningen, rapporterar AFP. Ryssland har inte bekräftat att branden i Feodosija orsakats av en ukrainsk attack.

Hamnstaden vid Svarta havet har runt 70 000 invånare. Oljedepån uppges vara den största på Krimhalvön och försörjer enligt Ukraina den ryska armén.

(TT)