Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

En man med grå kofta och en rysk soldat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har Ryssland lyckas erövra Vuhledar – hör Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan. Foto: Axel Rydén/Reuters

Kriget i Ukraina

Källor: Världsbanken godkänner ny miljardfond

Världsbankens styrelse godkände på torsdagen skapandet av en ny fond för att stötta Ukraina, uppger tre källor med insyn för Reuters.

Fonden ska enligt källorna bistå Ukraina med 50 miljarder dollar i stöd innan årets slut. Pengarna väntas komma ifrån G7-länderna och i huvudsak USA, Japan och Kanada.

En ekonom som nyhetsbyrån pratat med beskriver den stora summan som en "game changer" som enligt honom troligen kommer göra riktig skillnad för Ukraina.

Överblick

Markerad händelse

Ukrainsk journalist död i rysk fångenskap

Ukraina inleder en utredning om misstänkt krigsbrott efter uppgifter om att den ukrainska journalisten Victoria Rosjtjyn
dött i rysk fångenskap.

Journalisten försvann i augusti ifjol under en reportageresa i de delar av östra Ukraina som kontrolleras av ryska invasionsstyrkor. Uppgifter om omständigheter kring gripandet har inte offentliggjorts, inte heller var hon hölls.

På torsdagen bekräftade en representant för Ukrainas organisation för krigsfångeutväxlingar att Rosjtjyna hade avlidit. I samband med beskedet meddelade Ukrainas åklagarmyndighet att en utredning inleds om "krigsbrott samt överlagt mord"

(TT)

Markerad händelse

Scholz: Nytt stort militärt stödpaket till Ukraina

Tyskland kommer att leverera ett stort militärt stödpaket till Ukraina värt 600 miljoner euro, meddelar förbundskansler Olaf Scholz enligt Reuters.

Utöver detta kommer tyskarna tillsammans med sina allierade bidra med 1,4 miljarder euro i militärt stöd till Ukraina mot slutet av året. Det rör sig bland annat om luftvärn, artilleri och drönare, skriver Tagesschau.

- Tyskland står vid Ukrainas sida, säger Scholz.

Beskedet kommer efter Zelenskyjs besök i Tyskland på fredagen. Den ukrainske presidenten har de senaste dagarna även rest till Storbritannien, Frankrike, Italien och Vatikanstaten.

President Zelenskyj och förbundskansler Scholz i Berlin på fredagen. Foto: John Macdougall/TT

Kalle • Hur många Ukrainska soldater har dött i kriget? Undrar om det rör sig om tiotals eller har ni någon annan siffra. Vad vi får läsa är hur många hundratusentals Ryssar dör.

Hej Kalle! Källor uppgav i september för The Wall Street Journal att 80 000 ukrainska soldater dödats och 400 000 skadats i kriget.

President Zelenskyj har kallat uppgifterna "en lögn" och sagt att det verkliga antalet är "mycket lägre".

I februari uppgav han själv att 31 000 soldater stupat. Det var första gången Ukraina gick ut med en sådan siffra.

WSJ:s uppgifter ligger dock i linje med vad källor uppgav för The New York Times i augusti 2023. De sa då att 70 000 ukrainare dödats.

Uppgifterna kring hur många soldater som dödats och skadats i kriget går isär och internationella medier har under krigets gång rapporterat olika siffror. Faktum är att ingen vet säkert.

Markerad händelse

Irans president Pezeshkian ska besöka Ryssland

Vladimir Putin mötte Irans president Masoud Pezeshkian i Turkmenistan på fredagen, både med delegationer närvarande och i enrum, skriver den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Både Putin och Pezeshkian betonade efteråt att de i stora drag delar varandras världsbild. Putin bjöd även in den iranske presidenten till Ryssland, vilket denne "tacksamt" tackade ja till.

Iran och Nordkorea har under krigets gång i Ukraina trätt fram som Rysslands främsta allierade. Iranska drönare och robotar används dagligen i attacker mot ukrainska städer.

Putin och Pezeshkian i Ashgabat på fredagen. Foto: Alexander Shcherbak/TT
Markerad händelse

Militären: Ryssarna kontrollerar halva Toretsk

De våldsamma striderna vid staden Toretsk fortsätter med oförändrad intensitet. Uppemot 50 procent av orten kontrolleras i nuläget av ryssarna, uppger en företrädare för den ukrainska militären på nationell tv.

Ryssland påbörjade en lokal offensiv mot staden i juni och en rad orter i omgivningen har sedan dess fallit under deras kontroll. Striderna har varit särskilt intensiva vid den näraliggande byn New York, söder om Toretsk.

Toretsk utgör ett av ryssarnas tydliga mål i östra Ukraina, vid sidan av städerna Tjasiv Jar och Pokrovsk mot vilka de stadigt pressat sig fram under året.

En ukrainsk artillerist i närheten av Toretsk i september. Foto: Evgeniy Maloletka/TT

Stölder plågar Charkivs energiinfrastruktur

Kablar, transformatorolja och annan utrustning av ett värde motsvarande minst 4,5 miljoner kronor har stulits från Charkivregionens energianläggningar sedan årsskiftet, skriver energibolaget Kharkivoblenergo i ett pressmeddelande.

Stölderna sägs allvarligt påverka verksamheten.

Charkivregionen har under kriget dagligen attackerats av ryska robotar, drönare och glidbomber. Angreppen har ofta riktats mot viktig infrastruktur med omfattande strömavbrott som följd.

Både myndigheter och energibolag har flaggat för att invånarna på grund av skadorna kan komma att lämnas utan ström och värme under flera timmar om dygnet i vinter.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Syrskyj: 50 000 ryska soldater till Kurskregionen

Mer än två månader har gått sedan den ukrainska militären inledde anfallet mot den ryska Kurskregionen.

Fler än 50 000 ryska soldater ska i dagsläget ha förflyttats dit för att kasta tillbaka ukrainarna, uppger Ukrainas försvarschef Oleksandr Syrskyj enligt Kyiv Independent.

Ett stort stycke rysk mark kontrolleras ännu av Ukraina, men ryssarna ser ut att ha pressat tillbaka dem vid orterna Snagost och Lyubimovka.

Ukrainas mål har varit att tvinga ryssarna att trappa ner offensiven i Donetskregionen, vilket man menar att man lyckats med. Ryssarna avancerar dock fortfarande och flera orter i öst har den senaste tiden fallit under deras kontroll.

Markerad händelse

Ukraina: Fyra döda efter rysk attack mot Odessa

Fyra personer dödades och tio skadades i en rysk robotattack mot ett tvåvåningshus i Odessa under natten mot fredagen, skriver flera ukrainska myndigheter.

Flera personer grävdes fram ur rasmassorna på platsen av räddningstjänsten. En av de döda ska vara en 16-årig flicka.

"Mina uppriktiga kondoleanser till offrens familjer, skriver Oleg Kiper, Odessaregionens guvernör, på Telegram.

Händelsen utreds som ett misstänkt krigsbrott.

En stor räddningsinsats pågick vid nedslagsplatsen. Foto: Ukrainas statliga räddningstjänst

Prisbelönt journalist död i rysk fångenskap

Den prisbelönta ukrainska journalisten Viktoria Roshchyna har bekräftats död i rysk fångenskap, uppger ukrainska myndigheter under torsdagen.

Roshchyn var frilansjournalist och har från fronten rapporterat för flera framstående ukrainska medier.

Roshchyna försvann i början av augusti efter att hon befunnit sig i ryskkontrollerade områden i östra Ukraina.

Omständigheterna kring Roshchynas död är dock fortfarande oklara och utreds vidare.

Roshchyna ska ha hållits fången tillsammans med 25 andra ukrainska journalister som fängslats i ryskkontrollerade områden. Det har gjorts flera försök för att få Roshchyna och de andra journalisterna frigivna.