• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dödsdomar väcker raseri

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma upplopp rasade i Egypten sedan en domstol fastslagit dödsdomarna mot 21 unga fotbollssupportrar. Ilskan var stor över att säkerhetsansvariga slipper undan.

Dödsdomarna rör massakern på fotbollsstadion i Port Said i februari i fjol då 74 personer dödades vid en match mellan Kairolaget al-Ahly och hemmalaget al-Masry.

När domstolsbeslutet kom på lördagsmorgonen var gatorna näst intill tomma och endast ett fåtal kaféer höll öppet. Efter de senaste veckornas våldsamma sammandrabbningar mellan polis och invånare var många oroliga hur domarna skulle tas emot.

Egyptiska revolutionen 2011

Förutom dödsdomarna bekräftade domstolen även domar mot säkerhetsansvariga. Men endast två av de nio åtalade säkerhetsansvariga straffades, vardera med 15 års fängelse.

En av de dödsdömdas advokater sade direkt efter domen att den var ”politisk” och att den ska överklagas.

”Polisen slipper undan”

På kafé El Mashrabya i Port Said reagerade några fotbollssupportrar från gruppen Gröna örnarna sammanbitet och med svordomar när domarna presenterades.

-Jag känner fem personer som stod åtalade i dag, tre av dem friades. Det är jag glad för men samtidigt är det för djävligt att det inte händer mer med poliserna, det är de som borde skickas till döden, inte de oskyldiga, sade 21-åriga Ahmed Sabry till TT.

Samtidigt kom rapporter från Kairo om hur anhängare till Kairolaget al-Ahly jublade när beskedet om dödsdomarna kom. Men supportrarna visade sedan sin besvikelse över att säkerhetsansvariga inte straffades hårdare.

I Kairo dödades två personer; en av skottskador och en som kvävdes av tårgas när demonstranter och polis drabbade samman. Ett 60-tal personer skadades i Kairo enligt Reuters. Lokaler som tillhör polisen och det egyptiska fotbollförbundet stacks i brand.

Bildäck brann

I hamnstaden Port Said vid Suezkanalen flammade protester upp: vid fotbollsarenan, på det centrala torget och vid färjeterminalen där upprörda grupper hindrade färjetrafiken och eldade bildäck.

Mitt i den svarta röken och de flygande gummiflagorna vid färjeterminalen stod Assa och betraktade händelserna.

-De bränner däck för att de är upprörda, det är våra bröder som straffats i rättegångarna, sade hon och fortsatte:

-En av mina släktingar fick tio års fängelse och han hade inte gjort någonting. Hela staden straffas trots att vi alla är oskyldiga.

-Det är polisen som ska straffas, det är de som låg bakom det hela. Hela regimen ska straffas för vad de gör med oss här, sade Abdulnasser som stod intill henne vid kajkanten.

Under fredagen tog militär över kontrollen av Port Said från polisen. Militären lovade att inte angripa civila samtidigt som den skyddade myndighetsbyggnader. Ett märkligt lugn lade sig över staden under kvällen, brandröken skingrades och färjetrafiken började gå som vanligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Egyptiska revolutionen 2011

Mer i ämnet