• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Port Said vägrar erkänna Mursistyret

Uppdaterad
Publicerad

Våldet rasar vidare i den egyptiska kanalstaden Port Said, som blivit centrum för kampen mot president Mursi.

Dödsdomar för förra årets fotbollsmassaker utlöste omfattande kravaller. På lördag kommer fler domar.

– Jag tillhör inte Egypten. Port Said har gett mig mitt liv, allt som Egypten nu tar ifrån mig. Jag har inte längre några rättigheter och inte heller möjligheter till jobb och framtid, säger en ung fotbollssupporter från Gröna Örnarna. Han vill inte säga sitt namn.

Egyptiska revolutionen 2011

Egyptiska flaggor vajar inte i Port Said längre, de är utbytta mot det lokala fotbollslaget al-Masrys vitgröna fanor. Stadens invånare anser sig straffade av presidenten och av hela landet.

21 dömdes till döden

Den senaste protestvågen tog fart efter det att 21 personer, de flesta lokala fotbollsfans, i januari dömdes till döden för förra årets fotbollsmassaker.

-Efter domarna är vi politiska på ett nytt sätt, vi är enade i motståndet mot polisen och rättsväsendet, säger Ahmad Sabry, en annan medlem i Gröna örnarna.

Det var i februari 2012 som 72 personer mördades på Port Saids fotbollsarena. De flesta av offren var fans till det besökande Kairolaget al-Ahly. Många anser att morden var politiskt motiverade och ett straff för Kairo-supportrarnas deltagande i protester mot militärjuntan som då styrde landet.

Nu menar många att rättegångarna var riggade och att Port Said i sin tur straffades för att stävja de ilskna känslorna i resten av Egypten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Egyptiska revolutionen 2011

Mer i ämnet