Federala domstolen på Hawaii stoppar Donald Trumps inreseförbud. Foto: TT

Domare stoppar Donald Trumps nya inreseförbud

Uppdaterad
Publicerad

En federal domare i delstaten Hawaii fryser Trumps förnyade inreseförbud, som skulle ha trätt i kraft tidigt på torsdag morgon. Domaren på Hawaii menar att även denna lag strider mot konstitutionen. Stoppet är dock temporärt och kan tas upp igen redan om några veckor.

Beslutet innebär att Trumps inreseförbud för de som reser från sex länder blir fryst tills vidare.

Det var delstaten Hawaii själva som tagit ordern om inreseförbud till domstol.

Trumps inreseförbud

Juristerna som företräder delstaten menar att Trumps nya förslag, liksom det tidigare, strider mot USA:s konstitution eftersom det i grunden är ett muslimförbud.

Dessutom menar juristerna att inreseförbudet skadar Hawaiis turism och möjlighet att rekrytera framgångsrika talanger till delstatens universitet och företag, rapporterar Washington Post.

”De kommer överklaga”

Men Trump-administrationen väntas inte acceptera domarens beslut, menar SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

– Trumpregeringen kommer att överklaga. Det kan gå så långt som till sista instans, Högsta domstolen.

Detta löfte kom också från presidenten snabbt efter att domen fallit.

– Enligt mångas åsikt är det här ett juridiskt misstag utan motstycke, sa Trump vid ett valmöte i Nashville, syftandes på domen.

Donald Trump presenterade den 6 mars ett omarbetat inreseförbud, efter att hans tidigare stoppats i domstol. De nya reglerna skulle ha börjat gälla i morgon och vara i 90 dagar framåt.

Kan tas upp igen redan om några veckor

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt säger att Trump-administrationen vill överklaga stoppandet av inreseförbudet snabbt.

– Man har bett om ”skyndsam service” på det här ämnet så det kan tas upp i en appelationsdomstol redan om två-tre veckor, säger Carina Bergfeldt.

Ett överklagande kan också dra ut på tiden. Donald Trump nominerade nyligen Neil Gorsuch till ny domare i Högsta Domstolen och det är inte säkert att domstolen vill ta upp ärendet innan det är klart med ny domare.

– Så det kan också dra ut på tiden till maj eller juni, säger Carina Bergfeldt.

Frågan om inreseförbudet splittrar USA och är väldigt viktig både för Trumps anhängare och hans motståndare.

– Bråket kommer att fortsätta och båda sidor är väldigt stridslystna, säger Carina Bergfeldt.

Irakier får resa fritt

Den omarbetade presidentordern var en mindre bearbetning av det gamla inreseförbudet, som gällde medborgare i sju länder som sas utgöra ett terrorhot: Irak, Syrien, Jemen, Somalia, Sudan, Iran och Libyen.

I den nya presidentordern är det dock fritt fram för irakiska medborgare att resa till USA som vanligt. Medborgare från de resterande sex länderna påverkas av beslutet.

Formulering om ”religiösa minoriteter” borta

Nytt är också att samma regler gäller för människor från Syrien som de övriga länderna på listan. Tidigare ville Trump att beslutet skulle gälla på obestämd tid för syrier.

– I det första förslaget från Trumpregeringen fanns också en skrivning om att ”religiösa minoriteter” skulle prioriteras vid visumansökningar. Det tolkades som att kristna minoriteter skulle undantas. De länder förbudet gäller har en övervägande muslimsk befolkning. Den skrivningen kritiserades av domare i förra vändan och de kunde därmed stoppa förslaget, säger Carina Bergfeldt, och fortsätter:

– Men i den nya lagen är den meningen borttagen. De två domstolarna kan dock hävda att det fortfarande saknas bevis för att de utpekade länderna har en extra farlig befolkning som kan hota USA:s säkerhet.

Bakgrund: Presidentordern om inreseförbud

  • Den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer. Det omfattade ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder – Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen – i 90 dygn. Inga USA-visa skulle utfärdas i länderna under den tiden.
  • Dessutom skulle allt flyktingmottagande i USA stoppas i 120 dygn, tills nya regler införts. Därefter var det tänkt att flyktingar som flyr undan ”religiöst förtryck” (kristna, enligt Trump själv) skulle prioriteras. Flyktingar från det krigshärjade Syrien skulle stoppas från inresa tills vidare, tills presidenten beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.
  • Presidentdekretets syfte var, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA.
  • Beslutet ledde till omfattande folkliga protester både i USA och utomlands, liksom från näringslivet och världsledare. Det kritiserades för att vara dels diskriminerande, dels ineffektivt. Den 4 februari stoppades det som konstitutionsvidrigt av James Robart, federal domare i Seattle.
  • Vita huset övervägde att överklaga till Högsta domstolen men valde att i stället arbeta fram ett nytt, mindre omfattande, dekret. Det presenterades den 6 mars. I den nya skrivningen är Irak undantaget från listan av länder med inreseförbud och undantag görs också för människor som redan har giltiga visa och andra tillstånd. Tills vidarestoppet för flyktingar från Syrien slopas också.

Källa: Amerikanska medier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet