• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Domstol häver Ugandas anti-gaylag

Uppdaterad
Publicerad

Ugandas konstitutionella domstol häver den kritiserade anti-gaylagen.

Enligt den konstitutionella domstolen så kom lagen, som infördes tidigare i år, till på ett olagligt sätt och ska därför ogiltigförklaras.

Panelen med fem domare från Östra Afrikas konstitutionella domstol sade att parlamentets talman agerade olagligt när hon drev igenom röstningen trots att det inte var tillräckligt många parlamentariker närvarande, något som landets hbtq-aktivister också hävdat.

Antihomolag i Uganda

Funnits hopp

Landets hbtq-aktivister sade på torsdagen att man var hoppfulla om att lagen skulle ogiltigförklaras. Dels på grund av den olagliga röstningen, men också då man sagt att lagen den bryter mot ett antal grundlagsskyddade rättigheter, så som rätten till privatliv och rätten att slippa diskriminering.

Domen lästes upp inför rättssal full av ugandier som antingen ställde sig mot eller stöttade lagen. Flera aktivister ska enligt nyhetsbyrån AP ha rest på sig och jublat när domstolen meddelade sitt beslut och sade att lagen nu är ”ogiltig och annulerad”.

– Rättvisan har segrat, vi har vunnit, kommenterade advokaten och aktivisten Nicholas Opiyo domen enligt AFP.

”Kan inte beskriva glädjen”

Kasha Jacqueline är aktivist och grundare av organisationen Freedom and Roam Uganda, och har just kommit ut från rätten när TT når henne på telefon.

– Jag kan inte ens beskriva den glädje vi känner just nu. Vi är förvånade och omtumlade, lagen har ogiltigförklarats, jag tror inte ens att jag skulle klara att stava mitt namn just nu, säger hon.

Jacqueline förklarar att dagens utslag visar att rättsväsendet i Uganda kan stå fritt från utomstående påverkan, och det visar att det lönar sig att ta kampen för mänskliga rättigheter till rättssalen.

– Men det här ger oss också mer arbete, vi är bara i början av den här kampen. Nu ska vi ta vårt juridiska team till hjälp för att reformera hela brottsbalken. Dessutom måste vi arbeta hårt för att förändra tankesättet hos samhället omkring oss, säger hon.

Fortfarande olagligt

Lagen har varit hårt kritiserad av omvärlden och flera länder, däribland Sverige, drog in eller omstrukturerade bistånd och lån till Uganda på grund av lagen.

Trots att lagen ogiltigförklarats så är homosexualitet fortfarande straffbart i Uganda enligt tidigare lagstiftning, som förväntas återanvändas efter domstolens beslut, skriver AFP.

Fakta: Ugandas kritiserade anti-gaylag

 * Parlamentet godkände den så kallade anti-gaylagen i december förra året. I februari 2014 undertecknades den av president Yoweri Museveni.

 * Lagen innebar att homosexualitet kunde straffas med upp till livstids fängelse, och att även den som på något sätt ”underlättar” eller ”marknadsför” homosexualitet kunde dömas till fängelse.

 * Minst 25 ugandier flydde landet de första månaderna efter att lagen röstades igenom.

 * USA, Världsbanken och flera europeiska länder, däribland Sverige, drog in eller omstrukturerade bistånd och lån till Uganda på grund av lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Antihomolag i Uganda

Mer i ämnet