Tvådelad bild. Vänster: Man går upp för flygplanstrappa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén berättar i klippet hur Trump fick fram sina siffror. Foto: MANDEL NGAN/ AFP och SVT

Donald Trump inför nya tullar 2025 – följ senaste nytt

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tullpaket, som drabbar cirka 60 länder, beskrivs som det mest aggressiva i modern tid. Beskedet har lett till röda siffror på börser runtom i världen på torsdagen. Vad händer nu och hur påverkar det världsekonomin?

SVT Nyheter liverapporterar om den senaste händelseutvecklingen.

Trumps tullar

Näst längst ner på listan syns öarna Heard och McDonald. Foto: Vita huset

Trump inför tullar mot obebodda öar

Heard och McDonaldöarna nära Antarktis, en grupp vulkanöar vars invånare består av pingviner, har svepts upp i Donald Trumps handelskrig, efter att USA nu infört 10 procentiga tullar mot öarna.

– Ingenstans på jorden är man säker, säger Australiens premiärminister Anthony Albanese efter Donald Trumps besked.

Öarna tillhör Australiens territorium och ligger i södra Indiska oceanen. Det var tio år sedan någon senast besökte dem och det enda sättet att ta sig dit är via en två veckor lång båtresa från Perth i Australien.

Överblick

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s president Donald Trump inför tullar på varor från EU på 20 procent. Se Trumps diagram i klippet.

Så ser Donald Trumps tullpaket ut

President Donald Trump har presenterat sitt stora tullpaket, vilket har beskrivits som det mest aggressiva i modern tid.

USA kommer att införa specifika tullar mot 60 länder, som får olika procentsatser men en grundtull på minst 10 procent.

EU får tullar på 20 procent på varor.

Trump har även infört tullar på 25 procent på alla utlandsbyggda fordon, vilket började gälla redan på torsdagen. Ytterligare tullar på bildelar införs den 3 maj.

Kina – som redan har drabbats av 20-procentiga tullar – kommer att åläggas ytterligare 34 procent vilket innebär en ny tullsats på 54 procent, enligt CNN och andra amerikanska medier.

Tullarna ska börja gälla den 9 april.

54 000 miljarder gick upp i rök på USA-börsen

Motsvarande 54 000 000 000 000 kronor. Så mycket har börsvärdet på New York-börsens breda S&P 500-index gått ner på bara två handelsdagar sedan president Donald Trump lade fram sina importtullar mot omvärlden.

Följden blev att S&P 500 föll 4,8 respektive 6 procent de två följande handelsdagarna. På en vecka var börsfallet 9,1 procent på S&P.

Börsfallen på New York-börserna är de kraftigaste sedan mars 2020 när coronapandemin bröt ut.

Markerad händelse

Källor: Tullbesked stoppade Tiktok-affär

Beslutet att införa 34-procentiga tullar mot Kina satte stopp för förhandlingarna om ett ägarbyte av Tiktok, rapporterar Reuters med hänvisning till två källor.

Enligt källorna fanns det i onsdags en färdig överenskommelse som innebar att den amerikanska delen av Tiktok skulle flyttas till ett företag baserat i USA med amerikanska ägare. Bytedance skulle ha kvar mindre än 20 procents ägande i företaget.

Bytedance säger i ett uttalande på lördagen att det fortfarande finns många viktiga frågor kvar att reda ut.

Bytedances tidsfrist för att hitta amerikanska ägare skulle ha löpt ut i dag, men har förlängts med 75 dagar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Största börsraset sedan pandemin – ”Fritt fall”

”Fritt fall”, ”ett skifte i världsordningen”, och det största börsraset sedan coronakrisen. Världens marknader har reagerat kraftigare på handelstullarna än vad som gick att förutse, menar ekonomerna.

– Vi är inne i en slags ond spiral, det är väldigt allvarligt just nu, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter tullbeskedet – bör Sverige byta till euro?

Turbulensen i världsekonomin har åter aktualiserat frågan om eurons vara eller inte vara i Sverige.

Det är dags nu enligt tankesmedjan Timbros vd PM Nilsson – ha is i magen ansåg LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö, när de båda möttes i en debatt i Aktuellt under fredagen.

Finansminister Elisabeth Svantesson. Foto: Victoria Bank/TT

Finansministern: "Skadar ekonomin"

Efter tullbeskedet och oron på börserna skriver finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en kommentar till SVT:

"Tullar är dåliga och det skadar ekonomin, framför allt den amerikanska. Men vi kan hantera den här situationen. Sverige har ett bättre utgångsläge än vad många andra länder har. Vi har statsfinanser i världsklass och en ekonomisk styrka som ger oss möjligheten att stötta hushållen och ekonomin om det skulle behövas."

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) säger till SVT att det inte finns några vinnare på tullar, och att det råder "bred enighet bland ekonomer att det är så", men att svensk ekonomi är stark.

– Vi följer det här noga och kommer alltid värna den finansiella stabiliteten.

Markerad händelse
Det var blodröda siffror på Wall Street för andra dagen i rad. Foto: Timothy A. Clary/AFP/TT

Stort tapp på Wall Street – ett års uppgång borta

Det var stora tapp på Wall Street vid stängning efter tullbeskedet, liksom under torsdagen. Det är de största tappen sedan coronapandemin.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex fallit 5.5 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex 5,8 procent.

Det breda S&P 500-indexet föll sex procent, vilket är det största tappet på en dag sedan 16 mars 2020 under coronapandemin, skriver CBS News. Omkring ett års uppgång är nu utraderad, skriver kanalen.

För veckan i stort rasade Dow Jones industriindex 7,9 procent, S&P 500-index 9,1 procent och Nasdaqs kompositindex 10 procent, rapporterar TT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Youcefi: Frågan är hur stort spararnas tålamod är

SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi säger att resultaten på börserna i New York är "historiskt mörka", och att Trump försökt minska oron.

– Han gick ut idag till exempel och sa att för Vietnam, där det ska införas stora tullar, där kanske man kan nå en överenskommelse, säger USA-korrespondenten i Aktuellt.

Fouad Youcefi säger att han "inte nog" kan trycka på hur utsatta amerikanska småsparare är, och att många sparar i aktier. Här har det på sina håll varit dramatiska tapp den senaste tiden.

– Mängder av amerikanska småsparare är oroliga. Frågan är hur långt tålamodet är med den här turbulensen som Trump förvisso har varnat för, men som han inte har svarat på frågor om hur länge den kommer att pågå.

Markerad händelse

USA:s riksbankschef: Sannolikt högre inflation

USA:s riksbankschef Jerome Powell uttalar sig om det senaste kring tullarna, under ett möte i Washington. Han sa att det kan leda till högre priser och lägre tillväxt.

– Det är sannolikt att tullarna leder till åtminstone en tillfälligt högre inflation, det är också möjligt att effekterna kommer att hålla i sig lite längre, säger han enligt ABC News.

Tidigare under dagen menade Trump att den amerikanska riksbanken FED borde sänka räntan.

– Vi försöker hålla oss så långt borta som vi kan från politiken. Det är vad människor förväntar sig från oss.

Han sa också att det är för tidigt att säga om Trumps besked kommer att påverka deras kommande räntebeslut.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Claes Hemberg: “Högkonjunkturen blir bara försenad” 

Trots att oron på börsen stökar till det på många sätt så lär inte den svenska ekonomin som helhet påverkas särskilt mycket, menar den oberoende ekonomen Claes Hemberg.

– Vi hade sett fram emot en konjunkturåterhämtning efter två tuffa år, och det ser ut som att den fortfarande kommer, men blir nog lite försenad, säger han till SVT.

Eftersom det i övrigt finns många goda tecken i svensk ekonomi är vi fortfarande i en relativt stabil situation, menar han.

Markerad händelse
Jerome Powell, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve, i närbild med skjorta och kostym.
Jerome Powell, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Foto: Brendan Smialowski/AFP/TT

Trump uppmanar Fed att sänka räntan 

I ett inlägg på sin sociala medier-plattform Truth Social uppmanar president Trump chefen för USA:s centralbank Federal Reserve, Jerome Powell, att sänka räntan. Som anledning anger han bland annat att inflationen och energipriserna har gått ner medan jobbsiffrorna har gått upp.

"Det här vore ett perfekt tillfälle för Powell att sänka räntan. Han är alltid ‘sen’, men nu kan han ändra sin image”, skriver presidenten, och avslutar med: “Sänk räntan Jerome, och sluta med det politiska spelet!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps tullar

Mer i ämnet