Tredelad bild. Vänster: glödande stål i produktion. Mitten: Reporter framför en blå bakgrund. Höger: hand plockar bananer i butik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyckling, bananer och stål – här är tre tidigare handelskrig som USA deltagit i. Foto: SVT/TT

Donald Trump inför nya tullar 2025 – följ senaste nytt

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tullpaket, som drabbar cirka 60 länder, beskrivs som det mest aggressiva i modern tid. Beskedet har lett till röda siffror på börser runtom i världen. Vad händer nu och hur påverkar det världsekonomin?

SVT Nyheter liverapporterar om den senaste händelseutvecklingen.

Det kan bli dyrare när EU svarar på tullarna

Trumps tullar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så sa Benjamin Dousa i veckan om hur Sverige kan påverkas av tullarna.

Dousa om EU:s svar: "Hellre att det får ta lite tid"

EU:s handelsministrar möts på måndag i Luxemburg för att diskutera vilka åtgärder som kan bli aktuella efter Trumps tullar.

Planen är att införa motåtgärder i mitten av april, har flera medier rapporterat.

– Dörren för förhandlingar med USA ska alltid stå öppen. Hellre att det får ta lite tid än att vi skyndar fram med motåtgärder som slår hårdare mot oss, där vi skjuter oss själva i foten, säger utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) till TT.

Viktigt om man inför tullar är att det finns varor som konsumenterna kan byta till, enligt ministern. Regeringen vill också se snabbspår för nya frihandelsavtal för att kunna knyta till sig länder som skiftar fokus när USA visar sig oberäkneligt, rapporterar TT.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) berättar vilka krav regeringen fått igenom.

Dousa om EU:s tullista: "Har fått en svensk seger"

På onsdagen ska EU:s medlemsländer rösta om hur svaret på de amerikanska tullarna ska se ut. Inför omröstningen har den svenska regeringen tagit strid för att fem varor som man anser är ytterst viktiga för svensk industri ska undantas från tullarna.

När listan nu skickats ut till medlemsländerna har tre av de fem varorna på Sveriges lista tagits bort. Det handlar bland annat om kaolin som används i produktion av färg, pappersmassa och läkemedel.

– Det här visar tydligt att regeringens arbete har gjort skillnad, säger utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) till SVT.

Hör mer om EU:s tullista och varorna som Sverige krävt undantag för ovan.

SVT erfar: Kristersson kallar fack och näringsliv till tullmöte

Enligt uppgifter till SVT har statsminister Ulf Kristersson kallat arbetsgivare och fackliga organisationer till ett möte på torsdag med anledning av USA:s tullar.

Enligt vad SVT erfar kommer företrädare för Svenskt Näringsliv, LO och IF Metall att delta tillsammans med företrädare för flera enskilda företag, som Astra Zeneca.

Syftet med mötet ska vara att diskutera läget efter beskedet om USA:s tullar, och hur Sverige kan agera för att främja ökad frihandel.

USA-börsen stiger i öppningshandeln

New York-börsen öppnar tydligt uppåt efter måndagens kurskaos. Breda S&P 500-index ligger på plus 3,4 procent och Nasdaqs kompositindex på 3,7 procent vid öppningen.

Även industritunga Dow Jones klättrar och noterar en uppgång på 3,5 procent i den inledande handeln.

Markerad händelse

Regeringen kallar in till möte om tullarna

Statsministerns statssekreterare Johan Stuart har kallat in en särskild grupp till möte om de amerikanska tullarna.

"Statsministerns statssekreterare har kallat in gruppen för strategisk samordning, med anledning av det amerikanska tullbeskedet och den finansiella situationen. Under mötet kommer berörda departement gå igenom analys av läget och behovet av kommande åtgärder", skriver Ulf Kristerssons pressekreterare Hanna Strömberg till SVT Nyheter.

På mötet kommer representanter från statsrådsberedningen, finansdepartementet, utrikesdepartementet och klimat- och näringslivsdepartementet delta.

Mötet kommer äga rum i eftermiddag.

Finansministern: Länder kommer att prioriteras

Länder som inte är på väg att införa mot-tullar mot USA kommer att prioriteras när det gäller framtida förhandlingar. Det utspelet riktat mot Kina levererar nu USA:s finansminister Scott Bessent i en intervju med CNBC.

– Att Kina höjer tullarna mot USA är dåligt för Kina, säger han och kallar Kinas drag "ett stort misstag".

Bessent upprepar samtidigt att upp till ett 70-tal länder har varit beredda att förhandla med USA. President Donald Trump ska också personligen vara involverad i samtalen, enligt Bessent.

(TT)

Markerad händelse

EU ska rösta om svar – och filar på fler åtgärder 

På onsdagen kommer EU att rösta om införande av mottullar på Trumps 25 procentiga tullar på stål och aluminium, som USA införde redan i mars. Svarsåtgärderna ska börja gälla från den 12 april.

Ytterligare svar på Trumps senaste och mer omfattande tullutspel kommer däremot att dröja. Det handlar enligt SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten om stora summor och då kan EU komma att sätta in ett aldrig tidigare använt verktyg – en europeisk ”handelsbazooka.” 

– Den är främst tänkt att användas i avskräckande syfte, säger Bergsten.

Handelsministern Benjamin Dousa säger till TT att han räknar med att det kan dröja veckor och månader innan EU:s nästa svar presenteras.

Varningen: Klädföretag riskerar hård smäll

Textil- och klädtillverkare i Myanmar varnar för att USA:s tullar kommer att hämma landets återhämtning efter den kraftiga jordbävningen den 28 mars.  

Klädindustrins branschorganisation uppger enligt AFP att USA:s tullar på 44 procent som ska träda i kraft från och med onsdag orsakar ”avsevärd oro” i en bransch med över en halv miljon anställda i Myanmar, framförallt unga kvinnor.

”De nya tullarna kommer att öka sårbarheten för Myanmars företag som har kämpat för att hålla sig flytande”, säger organisationen i ett uttalande.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges riksbankschef Erik Thedéen berättar hur turbulensen i världsbörserna påverkar Sverige.

Thedéen: "Vi har inte sett något liknande"

Riksbankschefen Erik Thedéen säger att det ekonomiska läget som råder runt om i världen just nu är unikt.

– Vi har inte sett något liknande, för ingen kris eller kraftig börsnedgång ser likadan ut, men det som är väldigt speciellt med detta är att det här orsakas i praktiken av en mans underskrift i ett beslut. Det är liksom väldigt speciellt, säger Thedéen till reportrar utanför Riksdagens finansutskott.

Det faktum att det osäkra läget orsakats av en person menar Thedéen gör det svårare att förutspå vad som kommer hända här näst.

– Det kan förvärras snabbt men det kan också förbättras väldigt snabbt, vilket till exempel skiljer sig från covid-krisen.

Markerad händelse

Thedéen: Riskerar att få betydande konsekvenser

Riksbankschefen Erik Thedéen ser stora risker med det pågående ekonomiska läget i omvärlden.

– Exakt vilka effekter det får för Sverige och Europa det beror mycket på de här indirekta effekterna, säger Thedéen till SVT Nyheter efter ett möte på Riksdagens finansutskott.

Han menar att de direkta effekterna av tullarna troligtvis kommer vara minimala men att de indirekta effekterna kan leda till ytterligare konsekvenser för svensk ekonomi.

–  Företagen, skjuter de på sina investeringar nu, privatpersoner, skjuter de på sina husköp eller bilköp, då kan det som ringar på vattnet få effekter för svensk ekonomi, säger Thedéen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps tullar

Mer i ämnet