Donald Trump flyttar inte ambassaden till Jerusalem än. Foto: AP/TT

Donald Trump kommer senarelägga flytten av USA:s israeliska ambassad till Jerusalem

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska presidenten kommer inte genomföra den omstridda ambassadflytten än. Det skriver AFP. ”Beslutet är ett viktigt och positivt steg som visar att USA är uppriktiga i sin strävan efter fred”, säger Nabil Abu Rdeneh, talesperson för Palestinas president Mahmoud Abbas.

Enligt vita husets pressekreterare Sean Spicer är flytten av ambassaden bara senarelagd. Detta för att Donald Trump vill maximera chanserna för ett fredsavtal mellan Israel och Palestina.

– Frågan är inte om flytten kommer äga rum utan när, ska Sean Spicer ha sagt enligt AP.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Det var i början av januari som den då tillträdande presidenten Donald Trump uppgav att han planerade att flytta USA:s ambassad i Israel, från Tel Aviv till Jerusalem. Något som Trump också lovat under valkampanjen. Uttalandet mötte skarp kritik från flera håll, bland annat från Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault.

LÄS MER: Hård kritik mot Trumps planer att flytta USA:s ambassad i Israel

Beskedet möttes med glädje från palestinskt håll

Nabil Abu Rdeneh, talesperson för Palestinas president Mahmoud Abbas, sa enligt AP att ”Beslutet är ett viktigt och positivt steg som visar att USA är uppriktiga i sin strävan efter fred”. Även Jordanien har uttryckt uppskattning av beskedet om en fördröjning.

Reaktionen från den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu var inte lika positiva. Enligt AP ska Netanyahu sagt att det amerikanska beslutet att inte flytta ambassaden skadat fredsprocessen. Men att Israel trots besvikelsen uppskattar Trumps vänskap och hans målsättning att flytta ambassaden till Jerusalem.

Ansågs mycket provokativt

Förslaget ansågs mycket provokativt då Jerusalem redan omgärdas av diplomatisk spänningar. Kritikerna menade att en flytt av den amerikanska ambassaden sannolikt skulle äventyra en kommande fredsprocess.

Jerusalem har starkt symbolvärde, både för israeler och palestinier, och i en tvåstatslösning har Jerusalem föreslagits stå som delad huvudstad mellan bägge nationer.

LÄS MER: Här besöker Donald Trump Klagomuren

Det är 50 år sedan Israel intog hela Jerusalem i sexdagarskriget mot grannländerna. Enligt internationella förhandlingar i samband med att den moderna staten Israel grundades efter andra världskriget ska Jerusalem vara en stad under internationell förvaltning, inte minst därför att de heliga platserna i stadskärnan är viktiga för flera stora religioner.

Kritiserats hårt i omvärlden

Israels kontroll över Jerusalem har inte vunnit internationellt erkännande. Andra länder, som Sverige och EU:s medlemsländer, behåller sina ambassader i Tel Aviv så länge frågan om Jerusalems status inte är löst.

De flesta länder anser med stöd i folkrätten att Östra Jerusalem är ockuperat av Israel sedan 1967. Israel har införlivat Jerusalem med landet genom en särskild lag, som har kritiserats hårt i omvärlden.

Minst sex månader

När och om ambassadsflytten äger rum, kommer det enligt officiella amerikanska källor ta minst sex månader. Att bygga en ny ambassadbyggnad kommer ta ännu längre tid enligt samma källor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet