• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vaccinering Foto: TT

Dramatiskt dyrare att vaccinera barn

Uppdaterad
Publicerad

Priset på att vaccinera barn i tredje världen har stigit dramatiskt de senaste åren. Jämfört med 2001 är det i dag 68 gånger dyrare, enligt Läkare utan gränser. – Mediciner får inte vara en lyxprodukt, säger Pieter-Jan van Eggermont på den svenska delen av organisationen.

– Det grundläggande problemet är att konkurrensen mellan de stora läkemedelsbolagen är för liten. Konkurrensen måste öka och läkemedelsbolagen måste nöja sig med de mångmiljardvinster de gjort på vaccinerna i västvärlden, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

”Oproportionerligt dyra”

En av de största anledningarna till att det blivit så dyrt att vaccinera barn är att Världshälsoorganisationen (WHO) har utökat det så kallade baspaketet med fler vacciner. Bland annat innehåller baspaketet nu vaccin mot lunginflammationer och olika typer av diarré.

– De nya vaccinerna är oproportionerligt dyra. Lunginflammation och diarréer är bland de vanligaste dödsorsakerna hos barn under fem år, säger Pieter-Jan van Eggermont.

Läget är akut

Enligt en ny rapport som Läkare utan gränser presenterar har svårigheterna att hitta billigare vacciner blivit akut. Många av de länder som inte har råd att betala de höga priserna uttalar nu stor frustration över situationen eftersom man inte längre kan skydda barnen från livshotande sjukdomar som det finns vaccin mot.

– Det är framförallt länder som nyligen klättrat upp ur fattigdom som inte har råd att köpa de dyra vaccinerna. De väldigt fattiga länderna får ofta mer bistånd, säger van Eggermont.

Det är barnen som är de stora förlorarna på de höga priserna, anser organisationen.

– Jag är övertygad om att man skulle kunna rädda väldigt många liv om priserna sjunker.

Uppmanar till prissänkning

Läkare utan gränser uppmanar nu de stora internationella bolagen att sänka sina priser. Bland annat vill nu Läkare utan gränser att läkemedelsbolagen Pfizer och GSK halverar priset på vacciner mot pneumokocker, som bland annat orsakar lunginflammation.

– Vi får hoppas att priserna kommer att sjunka. Men givarländer, som Sverige, måste ta fajten med läkemedelsbolagen. Vi är inte industrifientliga. Men mediciner får inte vara en lyxprodukt, säger Pieter-Jan van Eggermont.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.