Edmundo González Urrutia. Foto: Ronald Pena R.

Edmundo González Urrutia har lämnat Venezuela – på väg till Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas tidigare presidentkandidat Edmundo González Urrutia har lämnat landet och är på väg till Spanien.

– Han har ansökt om asyl, vilket Spanien självklart kommer att bevilja honom, säger utrikesminister José Manuel Albares till public service-bolaget RTVE.

Edmundo González, som ställde upp i presidentvalet 28 juli och mötte president Nicolas Maduro, har lämnat Venezuela, skriver vicepresidenten i ett inlägg på Instagram.

Utrikesministern bekräftar också att González Urrutia befinner sig på ett plan som tillhör det spanska flygvapnet.

”Spaniens regering upprepar sitt engagemang för alla venezolaners politiska rättigheter och integritet, särskilt de politiska ledarnas”, skriver landets utrikesdepartement i ett uttalande.

Anklagad för brott

González har befunnit sig på Spaniens ambassad i Venezuela. Där har han sökt skydd efter det omdiskuterade valet, där både president Maduro och Gonzalez utropat sig till vinnare.

Åklagare har anklagat Gonzalez för brott. Anklagelserna gäller bland annat konspiration, förfalskning av dokument och orättfärdigt maktövertagande, enligt TT.

Han har till stor del levt gömd efter det omtvistade presidentvalet, rädd för att gripas av regimen efter att arresteringsorder mot honom utfärdats.

Valdatan inte redovisad

Argentina har anklagat Maduro för valfusk och uppmanat Internationella brottmålsdomstolen att arrestera presidenten.

Även EU, USA, FN och flera av Venezuelas grannländer har ifrågasatt Maduros besked om att han vunnit valet – valdata har inte redovisats i sin helhet.

”Efter att frivilligt ha tagit sin tillflykt på den spanska ambassaden i Caracas för några dagar sedan bad Gonzalez Urrutia den spanska regeringen om politisk asyl”, skriver vicepresidenten Rodriguez och tillägger att oppositionsledaren lämnade landet under lördagen.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod att Edmundo Gonzalez befunnit sig på på Argentinas ambassad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.