Polis utan för ambassaden i Caracas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här omringar polis Argentinas ambassad i Venezuela – där sex oppositionspolitiker söker skydd. Foto: Ariana Cubillos/TT

Polis omringade Argentinas ambassad i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

I flera månader har sex oppositionspolitiker befunnit sig på Argentinas ambassad i Venezuelas huvudstad Caracas.

Byggnaden är omringad av polis – nu kommer Venezuelas regeringen med nya påtryckningar.

– Alla försök att storma eller kidnappa asylsökande som befinner sig i vår officiella byggnad kommer att fördömas internationellt, säger Argentina i ett uttalande som citeras av The Guardian.

De sex oppositionspolitikerna har varit på ambassaden sedan i mars i år. Politikerna har anklagats för diverse brott som de nekar till.

Men kort efter valet i juli bröts de diplomatiska relationerna mellan Venezuela och Argentina. Efteråt uppstod den unika lösningen där Brasilien tog över ansvaret för ambassaden i Caracas, skriver The Guardian.

Omringat byggnaden

Sedan i fredags har polis omringat byggnaden. Nu uppger Venezuelas regering att Brasilien inte längre får företräda Argentinas diplomatiska intressen.

I ett uttalande, som citeras av The Guardian, hävdar Venezuelas utrikesministerium att de har bevis – utan att ha delat med sig av något – att de sex politikerna planerat ”terroristiska” handlingar.

Brasilien säger att de mottog beskedet med ”förvåning”. Tillsammans med Argentina uppmanar de nu Venezuela att respektera Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser.

– Åtgärder som dessa gör oss än mer övertygade om att de grundläggande mänskliga rättigheterna inte respekteras i Maduros Venezuela, skriver Argentina i ett uttalande som citeras av The Guardian.

Brasilien säger också i ett uttalande att de kommer fortsätta företräda Argentinas intressen tills dess Argentina hittar en annan stat som kan företräda dem.

Lämnat landet

Valresultatet efter presidentvalet i juli är omtvistat. EU, USA, FN och flera av Venezuelas grannländer har ifrågasatt varför valdata inte redovisats i sin helhet.

Under lördagskvällen lämnade också oppositionsledaren och den tidigare presidentkandidat Edmundo González Urrutia Venezuela. Han har till stor del levt gömd efter det omtvistade presidentvalet – rädd för att gripas av regimen.

På söndagseftermiddagen landade han i Spanien där han lovats politisk asyl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.