Edmundo González Urrutia

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se oppositionsledaren Edmundo Gonzalez Urrutia uppmaning till Nicolas Maduro. Foto: egonzalezurrutia/Instagram

Oppositionen till Maduro: Du måste lämna

Publicerad

Nicolas Maduro måste respektera folkets vilja och lämna ifrån sig makten. Det säger Venezuelas oppositionskandidat Edmundo Gonzalez Urrutia, som anser sig ha vunnit mot Maduro i det omstridda valet den 28 juli.

”Jag vädjar härmed till Nicolas Maduro: Respektera det venezuelanska folkets vilja, du leker med flera miljoner landsfränders liv!”, säger Gonzalez Urrutia i ett videoklipp som publicerats på Instagram.

Landets valkommission, CNE, utropade Maduro till valvinnare i valet den 28 juli. Enligt CNE, som är lojal med Maduro, fick han 52 procent av rösterna – men inga detaljerade röstningsdata har sedan dess presenterats för att bevisa det.

De fyra valobservatörer från FN som bjudits in till Venezuela under valrörelsen har kritiserat valet för att sakna ”grundläggande transparens och integritet”.

Oppositionen hävdar att resultat från vallokalerna visar att 74-årige Gonzalez Urrutia slog Maduro med bred marginal.

USA och EU erkänner inte Maduro

Maduros proklamerade seger har även ifrågasatts av USA, EU och flera latinamerikanska ledare. Situationen i landet har varit tumultartad sedan valdagen med våldsamma protester som krävt 25 människoliv.

Förslag om omval

Under torsdagen föreslog Brasiliens president Luiz Inácio Lula och Colombias president Gustavo Petro att Venezuela ska hålla ett omval under övervakning av internationella valobservatörer. Både oppositionen och Maduros styre har dock avvisat förslaget.

USA:s president Joe Biden svarade under torsdagen ja på en direkt fråga från en reporter om han stödjer ett omval i Venezuela.

En talesperson för amerikanska säkerhetsrådet sa senare att Biden ”talade om det absurda i att Maduros och hans företrädare inte lägger fram fakta om valet den 28 juli”. Talespersonen underströk att det inte råder några tveksamheter om att det var Gonzalez Urrutia som vann valet.

Flera år av ekonomisk kris

Maduro är partiledare för socialistiska regeringspartiet PSUV och tog som vicepresident över presidentposten 2013 efter Hugo Chávez död.

Oljerika Venezuela var tidigare ett välmående land i Latinamerika. Men när oljepriset halverades 2014 gick ekonomin från en pågående kräftgång till fritt fall. Landet drabbades av hyperinflation, negativ tillväxt och befolkningen svalt. Först 2022 började ekonomi växa igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.