Isak Svensson, professor i freds- och konfliktforskning om FN:s roll i konflikten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om det här fortgår så kan inte FN finnas kvar och uppfylla den uppgift som de är satta att göra” – hör mer i klippet. Foto: SVT/TT

Efter beskjutningen: ”Risk att FN kan dra sig tillbaka”

Publicerad

Fyra soldater ur FN:s fredsbevarande styrkor skadades av israelisk beskjutning i Libanon under torsdagen och fredagen.

Israels militär har erkänt ansvar – samtidigt som händelsen fördöms av länder som som Frankrike, Italien och Spanien.

– Det finns risk att FN inte kan finnas kvar i regionen och uppfylla den uppgift de är satta att göra, säger Isak Svensson, professor i freds- och konfliktforskning.

Under torsdagen och fredagen kom det rapporter om att posteringar för FN:s fredsbevarande styrkor i södra Libanon beskjutits av Israels militär.

Under torsdagen resulterade det i två skadade FN-soldater. Under fredagen skadades två till.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Israels militär erkände under fredagen att det var deras beskjutning som skadat två av soldaterna.

Militären uppgav att de sköt mot ett hot inom 50 meter från FN-lägret men att beskjutningen skadade FN-personal. Enligt militären hade de förvarnat personerna i lägret om att söka skydd.

Inte ett stridande förband

Det har funnits fredsbevarande styrkor i södra Libanon sedan år 2006 då resolution 1701 slogs fast efter Libanonkriget mellan Israel och Hizbollah. Enligt resolutionen ska FN med fredsbevarande styrkor motverka fientligheterna mellan Israel och Hizbollah, samt stötta den libanesiska armén vid gränsen till Israel.

Längs gränsen upprättades ”den blåa linjen”, en sträcka på 120 kilometer som bevakas av FN-trupper. Den senaste beskjutningen riskerar dock att äventyra FN-initiativet.

– Det är inte tanken att de ska vara ett stridande förband, utan de ska patrullera och behålla kontrollen, säger Isak Svensson, professor i freds- och konfliktforskning.

Han fortsätter:

– Det finns en risk i förlängningen att FN kan dra sig tillbaka från regionen. Då är det fritt fram och det kan bidra till ytterligare upptrappning.

Fördömande av omvärlden

Efter attackerna sa Libanons premiärminister Najib Mikati i ett tv-sänt tal att landet kommer stärka den militära närvaron vid gränsen.

Från omvärlden har fördömanden även haglat. FN:s generalsekreterare António Guterres kallade beskjutningen för oacceptabel. USA:s försvarsminister Lloyd Austin ringde upp sin israeliska motpart och bad honom försöka garantera FN-truppernas säkerhet.

Och de europeiska jättarna Frankrike, Italien och Spanien publicerade ett gemensamt uttalande där de fördömde beskjutningen.

”Attackerna är oförsvarbara och ska omedelbart sluta”, skrev nationernas ledare och påminde den israeliska militären att beskjutningen bryter mot såväl resolutionen 1701, som mot internationell lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet