Under torsdagen och fredagen kom det rapporter om att posteringar för FN:s fredsbevarande styrkor i södra Libanon beskjutits av Israels militär.
Under torsdagen resulterade det i två skadade FN-soldater. Under fredagen skadades två till.
Israels militär erkände under fredagen att det var deras beskjutning som skadat två av soldaterna.
Militären uppgav att de sköt mot ett hot inom 50 meter från FN-lägret men att beskjutningen skadade FN-personal. Enligt militären hade de förvarnat personerna i lägret om att söka skydd.
Inte ett stridande förband
Det har funnits fredsbevarande styrkor i södra Libanon sedan 1970-talet men de utökades år 2006 då resolution 1701 slogs fast efter Libanonkriget mellan Israel och Hizbollah. Enligt resolutionen ska FN med fredsbevarande styrkor motverka fientligheterna mellan Israel och Hizbollah, samt stötta den libanesiska armén vid gränsen till Israel.
Längs gränsen upprättades ”den blåa linjen”, en sträcka på 120 kilometer som bevakas av FN-trupper. Den senaste beskjutningen riskerar dock att äventyra FN-initiativet.
– Det är inte tanken att de ska vara ett stridande förband, utan de ska patrullera och behålla kontrollen, säger Isak Svensson, professor i freds- och konfliktforskning.
Han fortsätter:
– Det finns en risk i förlängningen att FN kan dra sig tillbaka från regionen. Då är det fritt fram och det kan bidra till ytterligare upptrappning.
Fördömande av omvärlden
Efter attackerna sa Libanons premiärminister Najib Mikati i ett tv-sänt tal att landet kommer stärka den militära närvaron vid gränsen.
Från omvärlden har fördömanden även haglat. FN:s generalsekreterare António Guterres kallade beskjutningen för oacceptabel. USA:s försvarsminister Lloyd Austin ringde upp sin israeliska motpart och bad honom försöka garantera FN-truppernas säkerhet.
Och de europeiska jättarna Frankrike, Italien och Spanien publicerade ett gemensamt uttalande där de fördömde beskjutningen.
”Attackerna är oförsvarbara och ska omedelbart sluta”, skrev nationernas ledare och påminde den israeliska militären att beskjutningen bryter mot såväl resolutionen 1701, som mot internationell lag.