• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Räddningsarbetare letar efter överlevare efter en israelisk attack mot Wardaniyeh i södra Libanon på onsdagen. Foto: Mohammad Zaatari/AP/TT

EU rasar mot Israel efter attacker mot FN-soldater

Publicerad

Israel har beskjutit FN-ställningar i Libanon. Två personer uppges ha skadats.

"Ytterligare en linje har på ett farligt sätt passerats", säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Israel har beskjutit tre positioner som kontrolleras av FN:s fredsbevarande styrka Unifil i södra Libanon, uppger Andrea Tenenti, Unifils talesperson i Libanon, för norska VG. Enligt Unifil har en israelisk stridsvagn skjutit mot ett vakttorn i Naquora, vilket ledde till att två indonesiska FN-soldater föll ned och fick lättare skador.

Andrea Tenenti rapporterar också om flera andra israeliska angrepp mot Unifil-positioner. Bland annat skott mot en ingång till en bunker där fredsbevarande styrkor sökte skydd.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

"Israeliska soldater ska ha skjutit mot och förstört övervakningskameror vid en annan FN-position", uppger Tenenti vidare.

"Linje passerad"

EU:s utrikeschef Josep Borrell fördömer i ett inlägg på X "denna oacceptabla handling, som inte kan rättfärdigas" och upprepar unionens stöd för Unifil.

"Ytterligare en linje har på ett farligt sätt passerats i Libanon: IDF:s beskjutning av FN:s fredsbevarande styrkor vars positioner är kända", skriver Borrell som använder en förkortning för Israels militär (IDF).

Även Italiens försvarsminister Guido Crosetto har riktat en protest mot sin israeliske motsvarighet Yoav Gallant och den israeliska ambassadören i landet, med anledning av händelsen.

Unifil har cirka 10 000 fredsbevarande soldater i södra Libanon.

Attack mot väg

Iranstödda Hizbollah uppges ha avfyrat ett 50-tal raketer mot norra Israel, varav flera ska ha skjutits ned av luftvärnet.

Den israeliska militären har genomfört fler än 110 luftanfall mot landet det senaste dygnet.

Enligt Israels militär har de senaste israeliska flyganfallen riktats mot Hizbollahmål både ovan och under jord, rapporterar The Times of Israel. Stridsflyg rapporteras bland annat ha attackerat och dödat två Hizbollahbefäl i södra Libanon.

På torsdagen har Israel attackerat en väg mellan Libanon och Syrien, uppger det oppositionella Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) enligt AFP.

Upptrappade strider

En fjärdedel av Libanon står nu under israelisk evakueringsorder, enligt FN:s människorättsorgan OHCHR.

”Libanons humanitära kris förvärras i en alarmerande takt”, skriver FN:s organ för katastrofhjälp, Ocha, i en lägesrapport där Israel anklagas för allt fler anfall mot kritisk civil infrastruktur.

Turkiet har börjat evakuera medborgare från Libanon. På bilden väntar civila på att få gå ombord ett turkiskt militärfartyg på onsdagskvällen. Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet