Netanyahu: Vi har dödat Nasrallahs efterträdare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu är Hizbollah svagare än de varit på år” – Här säger Netanyahu att Israel dödat Nasrallahs efterträdare. Foto: PMO/Reuters/AP

Netanyahu: Nasrallahs efterträdare har dödats i attack

Publicerad

Israels premiärminister Netanyahu uppger att Hizbollah-toppen Hashem Safieddine har dödats. Safieddine är Hizbollahledaren Hassan Nasrallahs kusin och har beskrivits som hans trolige efterträdare.

– Det är en organisation som är både skakad och skadad, men långt ifrån besegrad, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

På tisdagskvällen uppgav Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett videosänt tal att Hizbollah-toppen Hashem Safieddine har dödats.

Safieddine har pekats ut som en trolig efterträdare till den tidigare Hizbollahledaren Hassan Nasrallah som dödades i israeliska bombräder mot Beirut i slutet av september.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

I videon säger Netanyahu att Israel dödade Nasrallahs efterträdare och ”efterträdarens efterträdare”.

– Hizbollah är svagare än på många, många år, säger Netanyahu enligt Reuters.

”Okänd”

Safieddine var enligt israeliska medier målet för en av de många attackerna mot Libanons huvudstad Beirut den 4 oktober och har sedan dess varit ”onåbar”.

Enligt Mellanösternexperten Anders Persson var beskedet om Hizbollah-toppens död väntat eftersom han varit försvunnen en period.

– Han var väldigt okänd för det stora flertalet. Han hann ju inte vara ledare och på så vis blir det svårt att utvärdera hans roll och status.

”Saknar motstycke”

Enligt Anders Persson saknar de senaste veckornas israeliska attacker mot Hizbollah motstycke i Israels historia.

– Inom loppet av två-tre veckor har Israel haft ihjäl stora delar av Hizbollahs ledarskap. Jag skulle säga att det här är unikt, dels i Israels historia och vad det gäller kampen mot olika militanta islamistgrupper.

När Israel 2004 dödade två Hamasledare på kort tid säger Anders Persson att Hamas funderade på att utse en hemlig ledare, för att den nya ledaren inte skulle exponeras i det offentliga.

– Man kan fundera på om Hizbollah kommer att tänka i de banorna.

”Inte besegrade”

Enligt Persson är Hizbollah svagare i och med att många ur ledarskiktet nu är borta, samtidigt har Israel slagit ut en stor del av deras raketer genom luftanfall. Han tror att det kan hända mycket i ledarskiktet framöver, samtidigt som fotsoldaterna fortfarande finns kvar.

– Pyramidens bas finns kvar och det är en organisation med djupa rötter i Libanon som har funnits länge, men det här är deras överlägset största motgång någonsin. Det är en organisation som är både skakad och skadad, men långt ifrån besegrad.

– Det kan bli en ny generation Hizbollahledare, helt okända personer som kommer till makten så småningom.

Den Iranstödda shiamilisen Hizbollah har inte kommenterat uppgifterna om Hashem Safieddine.

En delad bild som visar en militär kommandokedja för Hezbollah . Till vänster syns en stadsmiljö i bakgrunden, med rök som stiger, vilket antyder en konflikt eller explosion. Till höger finns SVT:s Carl Fridh Kleberg som talar, nära en grafik som presenterar medlemmarna i Hezbollahs ledarskap. Texten i grafiken inkluderar namn och titlar på ledande personer inom organisationen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur trovärdig är bilden som sprids av Israel? SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg svarar. Foto: RABIH DAHER/AFP/TT, Reuters, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet