Kenyas president William Ruto talar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kenyas president William Ruto om framtiden för lagförslaget om de föreslagna skattehöjningarna. Foto: Patrick Ngugi

Efter dödliga protesterna – Kenyas president drar tillbaka lagförslag

Uppdaterad
Publicerad

Kenyas president backar från de föreslagna skattehöjningar efter tisdagens demonstration där över 20 människor dödades. Det meddelande han i ett tal till nationen.

– Jag har lyssnat noga på det kenyanska folket, säger president William Ruto.

Dagen efter protesterna som skakat om Kenya meddelar Ruto att han inte kommer att skriva under lagförslaget om nya skattehöjningar.

– Jag har lyssnat noga på det kenyanska folket som tydligt har sagt att de inte vill ha någonting att göra med det nya förslaget, säger Ruto i ett tal.

Protester som pågått i veckor kulminerade under tisdagen när det nya lagförslaget röstades igenom i parlamentet. Demonstranter stormade parlamentsbyggnaden som till delar sattes i brand. Händelserna direktsändes i tv.

Polisen sköt skarpt

I samma stund lovade Ruto att till ”vilket pris som helst” slå ned mot ”våldet och anarkin” och beskrev vissa av de demonstrerande som ”brottslingar”.

Militär kallades in och polis anklagas för att ha skjutit skarpt mot demonstranter.

Minst 22 personer dödades i oroligheterna och många skadades, bland annat av att polisen öppnade eld, uppger statsfinansierade Kenyas nationella kommission för mänskliga rättigheter (KNCHR). De lovar i sin tur en utredning av händelserna.

”Ekonomiska problemen kvarstår”

De uteblivna skattehöjningarna kommer i stället att innebära stora neddragningar för politiska institutioner och myndigheter, meddelar Ruto.

– Ruto kapitulerar inför det enorma trycket från landets unga. Men Kenyas ekonomiska problem kvarstår. Att dra ner kostnaderna för myndigheter räcker inte, även om det sannolikt är ett förslag som lugnar ner stämningarna, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Demonstranter står framför armerad polisbil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från tisdagens demonstrationer. Foto: TONY KARUMBA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.