Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Johan Ripås på plats i Kenya: ”Ser riktigt illa ut” Foto: SVT

Demonstranter stormade parlamentet i Kenya

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals demonstranter ska ha stormat parlamentet i Nairobi, Kenya under tisdagen. Delar av byggnaden uppgavs brinna, samtidigt som polisen sköt skarpt mot demonstranterna.

Massiva protester har riktas mot regeringens planerade skattehöjningar.

Polis sköt skarpt mot demonstranter i Kenya och minst fem personer ska ha dött, enligt Reuters. Det finns även uppgifter om högre dödstal, en sjukvårdare ska ha sagt att det rör sig om tio döda.

Vid 14-tiden svensk tid ska tusentals demonstranter ha stormat parlamentet, rapporterar Reuters. Då skriver de även att det brinner i parlamentsbyggnaden.

”Vi är fredliga”

Anledningen till de omfattande protesterna är en skattehöjning som ska införas.

– Det handlar om unga människor som protester i alla stora städer mot skattehöjningar. Man anser att man får ta notan för en korrupt elit, säger SVT:s afrikakorrespondent Johan Ripås, på plats i Nairobi.

En demonstrant säger till nyhetsbyrån AFP att de är ”förbi samtalsstadiet”.

– Vi kräver ett slut på polisvåld, respekt för våra konstitutionella rättigheter och frihet att höja våra röster utan rädsla för att gripas eller skadas, säger demonstranten.

De till stora delar ungdoms- och studentledda protesterna inleddes förra veckan.

”Största jag sett här”

Det kan vara upp mot en miljon människor som demonstrerar, tror Johan Ripås. Men menar även att det är svårt att bedöma då det demonstreras över hela landet.

– Det här är absolut det största jag någonsin sett här. Det brukar vara stora demonstrationer, tårgas och människor som skjuts, men skillnaden nu är att det inte är en politiker som skickat ut dessa unga människor, säger Ripås.

Även om det främst är unga som syns är det fler som är missnöjda.

– Man tycker 'vi har det redan tufft som det är'.

– Kenya är ett känt korrupt land och för att täcka budgetunderskotten höjer man skatterna, säger Ripås.

Om Kenya inte får ordning på ekonomin riskerar de att inte få ta några internationella lån, vilket även är en anledning till skattehöjningarna, enligt Ripås.

Regeringen: Tagna på sängen

President William Rutos regering sägs ha tagits på sängen av det utbredda missnöjet bland landets unga.

Till följd av protesterna gick den ekonomiskt hårt pressade regeringen i förra veckan med på att dra tillbaka flera förslag på skattehöjningar. Men fortsatt ligger många skattehöjningar kvar.

Oppositionen har anslutit sig till demonstrationerna.

Parlamentet måste rösta om lagförslaget före månadsskiftet.

Se hela SVT:s livesändning angående demonstrationerna i Kenya här.

Skattehöjningarna

Här är några av de förslag som regeringen la fram och vilka är upphov till demonstrationerna.

  • Högre skatt på dagligvaror. Förslaget innebar 16 procent högre skatt på bröd och 25 procent högre tullavgift för matolja. Även fordonsinnehav skulle beskattas med 2,5 procent av fordonets värde. Förslaget drogs senare tillbaka.
  • En miljöskatt som innebar en extra avgift på produkter som skadar miljön. Exempel på produkter som skulle beskattas var blöjor och bindor. ”E-avfall” var också en kategori som skulle beskattas, vilket innebar extra avgifter för mobiltelefoner, kameror, tv- och radioapparater. Även detta förslag drogs tillbaka.
  • Skatt på specialsjukvård. Denna skatt innebär en 16 procent högre avgift på varor och tjänster till specialsjukhus med plats för över 50 patienter. Lagen tolkas som att det ska bli dyrare med exempelvis cancervård, ett uttalande regeringen har avvisat.
  • Högre importavgifter. Varor från som importerats från utlandet beskattas med tre procent av varans värde, en ökning med 0,5 procentenheter. Förslaget kommer endast ett år efter att importavgiften sänktes från 3,5 procent av varans värde till 2,5 procent.

Källa: BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.