Kinesiska trupper har setts börja riva installationer i området och enligt Indiens utrikesdepartement har länderna förhandlat fram en tillfällig lösning på gränskonflikten som innebär att båda parterna stegvis ”helt drar sig tillbaka” från Galwandalen.
I ett uttalande citerar den kinesiska regeringen samtidigt utrikesminister Wang Yi om att Peking kommer att ”effektivt försvara sin territoriella suveränitet” men också ”upprätthålla fred i gränsområdena”.
Stred med knytnävar
Enligt en mångårig överenskommelse mellan de bägge kärnvapenmakterna får soldater vid gränsen inte använda skjutvapen. Men den 15 juni utkämpades en flera timmar långa strid med knytnävar och tillhyggen som stenar och batonger.
Minst 20 indiska soldater dödades och ett 70-tal skadades, medan Kina inte har uppgett några förlustsiffror.
Striden var den första dödliga sammandrabbningen på nästan femtio år. Konflikten såg ut att trappas upp när indiska regeringen efteråt införde förbud på kinesiska appar i landet, bland annat populära tiktok.
Asienkännaren: En konflikt för mycket
Kinas utrikespolitik har blivit mer aktiv och påstridig de senaste åren. Den offensiva taktiken visar sig i flera gränsområden. Asienkännaren Sten Widmalm tror att Kina återigen kommer försöka stärka sin position mot Indien, men nu blev det en konflikt för mycket.