Medan världen ofta pratar om konflikten mellan Indien och Pakistan så har konflikten mellan Indien och Kina hamnat i skymundan. Men i själva verket det varit spänt mellan länderna ända sedan kriget 1962.
– Kriget var en totalförlust för Indien och det här sitter kvar. När Indien gjorde sina kärnvapenprovsprängningar i slutet på 1990-talet så sa man att det inte var för Pakistan man gjorde det utan att Kina var huvudmotståndaren nummer ett, säger Sten Widmalm, professor i statskunskap vid Uppsala Universitet, som forskar kring bland annat Indien.
Han fortsätter:
– Och missilsystemen som Indien upprustar nu går långt längre än till Pakistan. De kapprustar inte mot Pakistan längre, de kapprustar mot Kina.
Stora anspråk
Kina har stora anspråk på landområden i nordöstra Indien. Flera samtal har hållits mellan länderna under årtionden. Men konflikten har aldrig lösts.
Senast läget blev allvarligt var under 2017 då kinesiska trupper rörde sig in på den indiska sidan och det resulterade i en 72 dagar lång konflikt. Men den gången var det ingen som dog.
Dödligaste på 45 år
Under våren har konflikten eskalerat igen. Det har varit flera sammandrabbningar där indiska och kinesiska soldater har slagits med varandra.
– Man hade en förhandling för att lösa läget. De förhandlingarna gick rätt bra. Man var överens om att dra tillbaka styrkor. Men sedan har det kommit igång igen, säger Sten Widmalm.
Hur nära är det här att leda till ett krig?
– Det här är det dödligaste på 45 år. Det har inte varit något liknande sedan kriget. Men jag tror inte att man är där ännu. Båda länderna är ense om att det inte ska bli krig och att det här inte ska sprida sig. De kommer att försöka prata med varandra efter detta.