En delad bild som visar tre personer i olika sammanhang. Den vänstra sektionen visar en man som talar vid ett podium med mikrofoner och en palestinsk flagga i bakgrunden. I mitten syns en man som sitter med en bakgrund av flaggor, och den högra sektionen visar en man som sitter i en sammankomst med andra personer. Samtliga sektioner har suddiga ansikten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka som eventuellt kan ta över ledarrollen i Hamas i videon. Foto: SVT

Efter Sinwars död – så kan Hamas förändras

Uppdaterad
Publicerad

Yahya Sinwar var Hamas högste ledare.

Hans död beskrivs nu som en potentiell vändpunkt i kriget.

– Det här är ett sådant tillfälle i historien där många olika scenarion är möjliga, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Klippet som spreds under torsdagen visar Hamasledaren Yahya Sinwar, sittande övertäckt av damm, medan en drönare flyger in i huset. Sinwar dödades, enligt israels militär IDF.

Det är den senaste i Hamas ledarskikt som Israel slagit ut i kriget mot terrorgruppen.

Video som uppges visa Hamasledaren Yahya Sinwar innan han dödas av IDF

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isrealiska militären har publicerat en video som uppges visa Hamasledaren Yahya Sinwar innan han dödas. Foto: Isreals militär

Ingen självklar ny ledare

Sinwar var den odiskutabelt högste ledaren, med bas i Gaza och ansvar för bland annat förhandlingarna om gisslan med Israel, säger Mellanösternkännaren Anders Persson. Det är nu oklart vem eller vilka som tar över.

– Egentligen finns det ingen given eller givna kandidater som jag ser det, eftersom flera av dem redan är döda.

Anders Persson nämner Yahya Sinwars bror i Gaza, Mohammed Sinwar, som en potentiell efterträdare. Hamas-topparna Osama Hamdan, Khaled Meshaal och Khalil al-Hayya är andra möjliga namn.

– Men alla de här är långt utanför Gazaregionen, så det är oklart vilket inflytande de skulle kunna få.

Kan kriget förändras?

Sinwars död kan få olika följder och skulle kunna betyda en vändpunkt, säger Anders Persson.

Antingen visar sig ett nytt ledarskap, som är mer villigt att kompromissa kring ett slut på kriget. Alternativet är ledare som är mer inriktade på hämnd och att fortsätta kriget. Samma sak gäller Israel, där Sinwars död skulle kunna betyda en möjlig ”nedklivningsramp” i kriget – eller tvärtom, en eskalering.

– Det kan också vara så att konflikten fortsätter som tidigare, eller att Hamas i Gaza får en mer anarkisk prägel utan något tydligt ledarskap, säger Anders Persson.

Basem Naim, ledare inom Hamas politiska gren, konstaterar i ett uttalande att israels attacker mot ledarskiktet stärker gruppen.

– Hamas är en befrielserörelse ledd av människor som vill ha frihet och värdighet och det kan inte elimineras, säger han enligt AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet