• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan stridsflygplan från väst hjälpa Ukraina. Foto: AP/Litauiska flygvapnet, SVT

Efter stridsvagnarna – nu vill Ukraina ha 200 stridsflyg från väst

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha blivit lovade ett hundratal stridsvagnar står nu stridsflyg från väst högst upp på Ukrainas önskelista.

Enligt Arash Heydarian Pashakhanlou vid Försvarshögskolan kommer västerländska stridsflygplan bli särskilt betydelsefulla i defensiva syften.

– Det kommer förhindra att Ryssland nöter ut det ukrainska luftvärnssystemet och det ukrainska flygvapnet, säger han.

Just nu pågår samtal mellan Ukraina och allierade i väst om möjligheterna att skicka robotar och stridsflygplan till landet, säger en ukrainsk regeringstjänsteman till AP. Jurij Ignat, talesperson för det ukrainska flygvapnet, säger i en intervju med tidningen Ukrainska Pravda att 200 stridsflygplan behövs för att effektivt kunna försvara landet.

Ukraina har utsatts för omfattande ryska robotattacker, och stridsflyg är en nyckel för att hindra nya angrepp, säger Ihor Zjovkva, vicechef för det ukrainska presidentkansliet, till SVT Nyheter.

Nederländerna har redan öppnat för att skicka utfasade F-16 till Ukraina, men godkännande krävs av tillverkarlandet USA.

Röda linjer

USA har hittills dragit en röd linje vid att skicka stridsflyg, något som president Joe Biden upprepade under tisdagen. Inte heller Tyskland, som till slut godkände försändelser av stridsvagnen Leopard 2, vill bidra med stridsflyg.

Men källor uppger för nyhetssajten Politico att amerikanska militärtjänstemän lobbar för att Pentagon ska förse Ukraina med stridsflyg.

– Vi har sett under krigets gång hur de röda linjerna har flyttats fram hela tiden. Ukraina har visat sig kapabla att använda de här vapensystemen som man har fått på ett kompetent sätt, och då blir ju västvärlden mer benägen att tillhandahålla mer avancerade och tyngre vapen, säger Arash Heydarian Pashakhanlou, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

I februari kommer försvarsministrar i Ukrainas allierade länder på nytt att träffas på den amerikanska militärbasen Ramstein i Tyskland – och då väntas en diskussion om stridsflyg stå på agendan.

”Tidigast 2024”

Ukraina har särskilt efterlyst stridsflygplan av modell F-16, som redan ingår i flera av de allierade ländernas luftvapen.

Även om ett beslut skulle tas de kommande veckorna kommer logistik och utbildningsinsatser göra att eventuella försändelser dröjer.

– Jag skulle säga att tidigast 2024 kan vi se västerländska stridflygplan i Ukraina, säger Pashakhanlou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.