• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Donald Trump krävde i söndags att justitiedepartementet skulle granska FBI, nu tycks han få sin vilja igenom. Foto: AP/TT

Efter Trumps krav: Nu ska FBI granskas

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump kallar Rysslandsutredningen av hans valkampanj för ”ett politiskt beställningsjobb” och skyller alltihop på den forne CIA-chefen.

Justitiedepartement har nu gått med på att granska om FBI agerade mot Trump av politiska skäl.

I söndags krävde president Donald Trump att justitiedepartementet skulle se om FBI eller justitiedepartementet själva infiltrerade Trumps valkampanj. Detta sedan det dykt upp uppgifter om att FBI har haft en källa som pratat med personer som var inblandade i Trumps valkampanj, för att utreda eventuella kopplingar till Ryssland. Något som förnekats av tjänstemän, enligt CNN. Nu tycks han få sin vilja igenom.

”Detta var ett politiskt beställningsjobb, inte en underrättelseutredning”, citerar Trump en nyhetskommentar från kanalen Fox News.

Trump och Ryssland

Och det var den dåvarande CIA-chefen John Brennan som ”startade hela debaclet”, fortsätter Trump. ”Han har dragit vanära över sig själv, vanära över landet, vanära över hela underrättelsesamfundet”.

Brennan är mycket misstänksam mot Ryssland, och har sagt att Trump underskattar Moskva. Den nye presidenten ersatte honom i januari förra året som CIA-chef med Mike Pompeo, som nu blivit utrikesminister och i sin tur ersatts av Gina Haspel.

Träffades på måndagen

På måndagen träffade Trump biträdande justitieminister Rod Rosenstein och nuvarande FBI-chefen Christopher Wray. Justitiedepartementet har i samband med mötet gått med på att utvidga sin kontroll till att titta på om något – och i så fall vad – har utretts av politiska skäl. Det säger Vita husets talesperson Sarah Sanders.

FBI:s första utredning genomfördes innan den särskilde åklagaren Robert Mueller tillsattes, av just Rod Rosenstein, för ett år sedan.

Mueller, som nu leder utredningen, har med tiden också blivit måltavla för kritiska utspel från Trump. Han uppges nu försöka få till ett förhör med presidenten, för att se om Trump personligen försökt förhindra Rysslandsutredningen. Om detta lyckas kan den aspekten av utredningen vara klar i augusti, uppger presidentens advokat Rudy Giuliani enligt The New York Times.

Den så kallade Rysslandsutredningen fokuserar på att ta reda på om någon i Donald Trumps kampanj varit i maskopi med ryssar i samband med valet och det talas om att president Trump kan hotas av riksrätt om kopplingarna till Ryssland når honom personligen.

Fakta: Trump och Ryssland

  • Misstankarna om samröre mellan personer i Trumps stab och den ryska regeringen — som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att lagt sig i USA-valet — har hängt som ett svart moln över presidenten sedan han tillträdde i januari.
  • Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna.
  • Bland andra Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr träffade i fjol en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas rival Hillary Clinton.
  • I maj förra året avskedade Trump FBI-chefen James Comey, och sade senare att det hade med ”Rysslandsgrejen” att göra. Enligt Comey bad presidenten honom ”släppa” utredningen av Flynn.
  • Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av ”den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor”.
  • Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval, och Trump har sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet