Enligt den senaste SOM-undersökningen är det fortfarande fler svenskar som är emot införandet av euron, 41 procent mot de 32 procent som är för. Men gapet har krympt väsentligt.
Siffrorna är från 2014, alltså innan Donald Trump tillträdde som president i USA och började införa sina handelstullar. En omständighet som är central för PM Nilsson:
– I Trumps administration finns en långtgående och aggressiv plan där onsdagens tullpaket bara är första steget. I det läget tycker jag det vore oerhört vanskligt för Sverige att stå ensamma. Man är mycket mer skyddad om man tillhör en allians.
Torbjörn Hållö håller med om fördelarna med ett utbrett europeiskt samarbete men menar att Sveriges EU-medlemskap kan fylla den funktionen. Hans centrala argument mot ett valutabyte är att penningpolitiken då skulle styras av Europeiska centralbanken snarare än Riksbanken.
– Jag menar att det är en styrka med en egen styrränta i den här typen av kriser, säger Torbjörn Hållö.
Till skillnad från PM Nilsson är han tveksam till om det verkligen finns en ”grandios plan” bakom Donald Trumps ekonomiska politik .
– Man kan notera att när han inför tullar gör han det mot obebodda öar som är befolkade av pingviner. Så jag tror vi ska ha is i magen, bejaka argumenten för och emot men inte springa in i ett eurosamarbete utan att tänka efter, säger han.
PM Nilsson ser dock Trumps agerande som slutet på en ekonomisk världsordning som länge har styrts av USA.
– De har varit det stora ankaret men nu har de helt släppt taget. Då gäller det för oss andra att snabbt hitta stabilitet framåt, säger PM Nilsson.