Mljöminister Per Bolund (MP) kan inte lova att avtalet blir klart i dag, efter nästan två veckors förhandlingar vid klimatmötet COP26.
– Det är det vi arbetar för, både dag och natt. Vi rullar inte bara tummarna, utan det är väldigt hårt arbete för vi måste verkligen komma i mål, säger han till SVT:s reporter Matilda Nyberg som är på plats i Glasgow.
Tidigare löften har brutits
Ledarna behöver bland annat enas om hur finansieringen till de fattigare länderna ska se ut, så att även de kan ställa om till mer klimatvänliga energikällor och klara av extremvädret som redan nu påverkar miljontals människor.
De rikare länderna har tidigare lovat att betala 100 miljarder dollar om året till de fattigare länderna. Men trots att de skulle ha börjat med det redan i fjol, enligt ett tidigare avtal, har några sådana stora summor inte delats ut.
– Det är klart att det har varit en knäck för förtroendet, säger Bolund.
Han leder arbetet med att uppnå målet om klimatfinansiering från Parisavtalet tillsammans med en egyptisk kollega.
”Måste minska utsläppen”
En annan het fråga gäller subventioner till fossila bränslen. Det nämnts bland annat i det första utkastet av slutdokumentet, vilket beskrivs som ett stort steg framåt.
När kommer de här subventionerna fasas ut hemma i Sverige?
– De subventioner som fortfarande finns är ofta i form av skattenedsättning. Då handlar det ofta om att när man höjt koldioxidskatten så vill man inte att näringsgrenar slås ut eller flyttar utomlands eller liknande. Men vi jobbar i varje budget med att minska de fossila subventionerna och hoppas att även andra länder ska göra mer för Sverige är ganska litet i de sammanhangen och tyvärr finns det andra som ger väldigt stora subventioner till kol, olja och gas som vi vet vi måste sluta använda.
– Vi måste minska utsläppen och göra det mycket snabbare än vad som görs nu.
Enligt FN:s generalsekreterare António Guterres Guterres kan dock löften om att minska utsläppen vara meningslösa om regeringarna samtidigt fortsätter att investera i fossila bränslen.
– Löftena klingar ihåligt när fossilindustrin fortfarande får miljarder i subventioner, säger han enligt BBC.
Hör mer i klippet ovan.