Foto: TT

Emmanuel Macron anklagar Marine Le Pen för ekonomiskt krig mot Europa

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällens tv-sända presidentvalsdebatt i Frankrike lyckades vänsterns Jean-Luc Mélenchon övertyga väljarna mest, enligt en opinionsundersökning. De två ledande kandidaterna, Macron och Le Pen, drabbade samman om Europa.

De elva presidentkandidaterna samlades på tisdagskvällen i Paris för en andra valdebatt. Vänsterns Jean-Luc Mélenchon övertygade mest under debatten. Han lyckades övertyga 25 procent av tittarna under den fyra timmar långa tv-sända debatten, enligt en opinionsundersökning från Elabe på uppdrag av tv-kanalen BFM.

21 procent ansåg att ekonomiministern Emmanuel Macron var mest övertygande, den näst högsta siffran.

Presidentval i Frankrike 2017

Le Pen på fjärde plats

Marine Le Pen, ledare för Nationella fronten, kom på fjärde plats med 11 procent, bakom Republikanernas François Fillon på 15 procent.

En av frågorna på agendan var sysselsättningen. Den första frågan var hur man skulle skapa fler jobb i Frankrike, där arbetslösheten ligger på omkring 10 procent.

Marine Le Pen återupprepade kravet på en extra skatt för företag som vill anställa utländsk arbetskraft, och försvarade sin ”ekonomiska patriotism”, rapporterar France24.

– Vi måste ha en intelligent protektionism. Vi kan inte acceptera att våra företag utsätts för konkurrens från produkter som inte respekterar samma regler, sade hon enligt Le Figaro.

Enklare för företagen

Förre ekonomiministern Emmanuel Macron, som kandiderar för rörelsen på marsch, betonade vikten av förenkla tillvaron för företagen.

– Det är företagen och företagarna som skapar jobb. Vi måste förenkla livet för affärsinnehavare genom att avlägsna RSI (Frankrikes socialförsäkringssystem), sade han och pläderade för stora investeringar i bland annat digitalisering och ekologi, enligt Le Figaro.

Republikanernas François Fillon föreslog ”frihet”. Han vill förenkla jobbreglerna, investera i ny teknologi, reformera socialförsäkringssystemet och slopa en del regler för jordbruket.

Gick till angrepp mot Le Pen

Lite senare kom debatten in på Frankrikes roll i Europa. Marine Le Pen krävde ånyo en folkomröstning om EU-medlemskapet.

– Jag vill att fransmännen ska fatta beslutet, sade hon enligt Le Figaro.

Macron gick till angrepp mot Le Pen och anklagade henne för att vilja starta ett ekonomiskt krig mot Europa.

– Det ni föreslår är ett ekonomiskt krig. Det ni föreslår är nationalism. Nationalism är krig, sade han enligt Le Figaro.

Fillon stämde in i kritiken och sade att Le Pen inte har någon ekonomisk plan, förutom att lämna Europa, vilket kommer att gå om intet vid en eventuell folkomröstning eftersom fransmännen kommer att rösta för att stanna kvar, rapporterar The Guardian.

Macron sitter allt säkrare

Det återstår att se hur kvällens debatt kommer att påverka opinionen.

Nationella frontens partiledare Marine Le Pen och förre ekonomiministern Emmanuel Macron har med tiden sett allt säkrare ut som blivande finalister. Men alla opinionsmätningar hittills har tytt på en klar förlust för Le Pen om hon får möta Macron i finalomgången, skriver TT.

För François Fillon är trenden negativ. Högerkandidaten är fortsatt starkt ansatt av härvan kring vad hans hustru egentligen gjorde – eller inte gjorde – för att förtjäna en rejäl lön som assistent i det franska parlamentet.

För Socialistpartiets Benoît Hamon ser det ännu värre ut, sedan tunga partikamrater som förre premiärministern Manuel Valls och försvarsminister Jean-Yves Le Drian valt att stödja Macron.

Den som känner mest medvind av utmanarna är i stället vänsterns Jean-Luc Mélenchon som dragit ifrån Hamon i opinionsmätningarna och närmat sig Fillon.

Det franska valets första omgång avgörs den 23 april. En avgörande valomgång mellan de två ledande kandidaterna är planerad till den 7 maj.

Väljarstödet inför debatten

Emmanuel Macron, På marsch, 26 procent

Marine Le Pen, Nationella fronten, 25,5 procent

François Fillon, Republikanerna, 17 procent

Jean-Luc Mélenchon, Vänsterpartiet, 15 procent

Benoît Hamon, Socialistpartiet, 10 procent

Nicolas Dupont-Aignan, Framåt Frankrike, 4 procent

Jean Lassalle, Motstånd, 1 procent

Nathalie Arthaud, Arbetarkampen, 0,5 procent

Philippe Poutou, Nya antikapitalistpartiet, 0,5 procent

François Asselineau, Republikanska unionen, 0,5 procent

Jacques Cheminade, Solidaritet och framsteg, 0,0 procent

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet