Boko Haram-attackerna i Nigeria: Över 20 000 döda på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Över 20 000 människor har dödats av terrorgruppen Boko Haram i nordöstra Nigeria under de senaste tio åren. Bara i år har fler än 150 personer dödats trots den nigerianska regeringens löften om att besegra gruppen.

– Det finns ingen militär lösning av konflikten, säger Kashim Shettima, guvernör i den värst drabbade delstaten och som nyligen besökte Sverige.

En av de värsta Boko Haram-attackerna under sommaren utfördes samma dag som Nigeria spelade sin första match i fotbolls-VM.

Två självmordsbombare, två flickor, hade nästlat sig in i en grupp av firande människor i staden Damboa i delstaten Borno, och utlöste sina sprängladdningar. Medan de skadade började tas om hand kom nästa attack. Gerillamän ur Boko Haram sköt rakt in i gruppen av människor med ett granatgevär. 43 personer dödades i attacken och många skadades.

– Jag känner mig ofta nedstämd och deprimerad när jag tänker på situationen i mina hemtrakter, säger Kashim Shettima, guvernör i Borno, som är den delstat i Nigeria där Boko Haram härjar. 

– Familjemedlemmar till mig har blivit attackerade och både dödats och kidnappats. Det har varit svårt, för min delstatshuvudstad har varit omringad av Boko Haram. Det räcker med att åka tio kilometer utanför staden så är man i områden som kontrolleras av terrorgruppen, berättar han.

Lösningen: Minska fattigdom

Boko Haram betyder ”västerländsk utbildning är förbjuden” och är en grupp som började sina attacker och gerillakrig 2009. Angreppen kännetecknas ofta av en utstuderad grymhet och gruppen tvingar ofta kidnappade flickor att tvingas välja mellan giftermål med milismedlemmar eller att utföra självmordsdåd.  

Den mest kända kidnappningen skedde i april 2014 då 276 skolflickor fördes iväg av terrorgruppen. Många av flickorna har frigivits eller lyckats fly, men fortfarande är omkring 100 flickor kidnappade och attackerna mot civila fortsätter, trots den nigerianska regeringens löften om att gruppen skulle besegras.  

Kashim Shettima tror inte att en militär aktion kan lösa situationen. 

– Vi måste hitta andra lösningar om vi inte vill dras in i ett oändligt krig mot dem. Det gäller istället att skapa jobb och lösa fattigdomsfrågan. 

Kashim Shettima berättar att många människor i Borno förlorat sin försörjning sen den viktiga Tchadsjön krympt ihop på grund utav klimatförändringar. Enligt många är det en förklaring till Boko Harams framväxt. 

Nu är det viktigt att hitta andra jobb och ge de unga framtidshopp, framhåller han.  

 – En arg ung man är ett farligt djur. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.