Inbördeskriget i Jemen har pågått i 18 månader och FN bedömer att minst 10.000 människor har dödats.
Övergrepp från båda sidor
Den saudiledda koalitionen, som strider mot de Iranstödda Huthirebellerna, har fått utstå hård kritik för bombningar av sjukhus och andra civila byggnader. Samtidigt har rebellerna använt sig av landminor och har urskiljningslöst skjutit mot civila områden med artilleri.
Nu kommer en ny sammanställning som klargör att en stor del av de saudiledda flygattackerna drabbar civila, skriver The Guardian.
Yemen Data Project, en grupp akademiker, människorättsgrupper och aktivister, har kartlagt kriget och registrerat över 8.600 flyganfall sedan mars 2015 då kriget bröt ut.
Över 3.000 civila mål
Av dessa har 3.158 träffat civila byggnader som skolor, sjukhus, marknader och moskéer, enligt Yemen Data Project. 3.577 bedöms ha träffat militära mål. I övrigt handlar det om okända mål som inte kunnat klassificeras som det ena eller andra.
Vissa civila mål har träffats så många gånger att det är svårt att förklara det som misstag. En skola i staden Dhubab har träffats nio gånger enligt sammanställningen. En marknad i Sirwah har träffats hela 24 gånger.
Fler civila än militära
De senaste fem månaderna har saudikoalitionen träffat fler civila än militära mål.
Till den saudiledda koalitionen hör Saudiarabien och fyra andra Gulfstater, samt Jordanien, Egypten, Marocko och Sudan. Storbritannien och USA stöttar koalitionen genom vapenexport och underrättelseverksamhet. Frankrike hjälper till med transporter.
”De är militära mål”
Saudiarabien kallar uppgifterna ”kraftigt överdrivna”.
– Huthirebellerna har gjort om skolor och sjukhus till ledningscentraler och vapenförråd. De är inte längre civila mål – de är militära mål. De kanske var skolor för ett år sedan, men när de bombades så var de inte längre skolor, säger Saudiarabiens utrikesminister Adel bin Ahmed al-Jubeir till The Guardian.
Storbritanniens försvarsdepartement hävdar att man inte är inblandade i militära operationer i Jemen, varken i ledningen eller i valet av mål. Till The Guardian säger försvarsdepartementet att man delar med sig av träning och kunskap till det saudiska flygvapnet, bland annat i internationell lag.
Om undersökningen
The Yemen Data Project uppger att man samlat in informationen om flygattackerna från öppna källor, exempelvis lokala och internationella medier, sociala medier och rapporter från nationella och internationella människorättsorganisationer.
När det inte gått att hitta oberoende källor har man jämfört uppgifterna från båda sidor av konflikten för att försöka ge en så opartisk och exakt bild som möjligt.
Källa: Yemen Data Project