Krönika: ”En bricka mellan stormakterna USA och Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I Venezuela väntar befolkningen spänt på nästa drag från regering och opposition. Kommer oppositionsledaren Juan Guaidó kalla till nya gatuprotester? Och vad blir resultatet av stormaktsspelet mellan USA och Ryssland?

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Efter ett turbulent dygn där den venezolanska regeringen utmanats ordentligt på hemmaplan och internationellt försökte president Maduro under torsdagen ta tillbaka initiativet.  I ett långt tv-sänt tal till nationen berättade Venezuelas socialistpresident om ett ”ovillkorligt stöd” från Putins Ryssland och lovade att sitta kvar på presidentposten till 2025. Alltså inga tecken på att Maduro skulle ge efter för trycket.

Guaidó har enat oppositionen

Efter ett 2017 dominerat av gatuprotester mot Maduro blev 2018 ett förlorat år för den venezolanska oppositionen, med djup intern splittring kring strategier och frågan om huruvida det är meningsfullt att ställa upp i val under rådande omständigheter. Flera oppositionsledare har suttit i husarrest eller gått i exil. Men Guaidó har nu på kort tid lyckats med det som fram till helt nyligen framstod som nästan omöjligt – att ena den spretiga oppositionen i en rörelse som lyckas sätta rejäl press på Maduro.

Krisen i Venezuela

Miljontals har lämnat landet

Samtidigt är det här i Caracas tydligt att Guaidó för många venezolaner fortfarande är ett okänt namn och oprövat kort. Och den nyvunna enigheten kan snabbt krackelera om ställningskriget med regeringen drar ut på tiden. Med en långvarig maktkamp mellan regering och opposition riskerar vanliga venezolaner att återigen bli åskådare till ett ställningskrig som inte löser den djupa ekonomiska och sociala kris som befolkningen lever i. Miljontals venezolaner har redan lämnat landet. Andra har gett upp.

Rädsla för repressalier

Flera venezolaner som jag talat med berättar om oron för att drabbas av våld under sammandrabbningarna mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor, och att det håller många borta från gatuprotesterna.

Här finns också rädsla för att drabbas av repressalier – som till exempel att bli av med de statliga matlådor som många familjer är beronde av.

Maktkamp mellan Ryssland och USA

Oberoende av om de stöttar Maduro eller Guaidó är alla venezolaner överens om en sak: landet står inför en helt ny internationell kontext där olika länder grupperar sig bakom de båda huvudpersonerna, som båda gör anspråk på presidentposten.

USA hotar att ingripa – och utesluter inte militära metoder – om regeringen försöker gripa eller skada Guaidó. Samtidigt varnar Ryssland för katastrofala konsekvenser om USA skulle genomföra en intervention.

USA:s roll känslig i Latinamerika

Frågan om USA:s roll är känslig i Latinamerika som har lång erfarenhet av att USA avsatt och tillsatt presidenter. Och Maduro försöker nu mobilisera nationalistiska känslor genom att beskriva Guaidó som Trumps springpojke.  Maduro åtnjuter alltjämt militärens stöd men USA försöker rubba maktbalansen med olika utspel: som att pengarna från Venezuelas oljeexport ska styras om till oppositionen och att USA vill kanalisera bistånd och humanitär hjälp via Guaidó.

Maduro öppnar för samtal

Venezolanska diplomater i USA som kallats hem av Maduro uppmanas nu att stanna av Guaidó för att istället börja arbeta för honom. Målet verkar vara att skapa parallella strukturer – en ny politisk realitet – som tvingar Maduro till eftergifter. Maduro sade i sitt tv-tal under torsdagen att han var beredd att inleda samtal med oppositionen inom ramen för den förhandlingslösning som lagts fram av Mexiko och Uruguay. Och han har tidigare visat sig skicklig i att använda förhandlingar för att vinna tid och splittra oppositionen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet