– Vi kommer med en stor opinionsmätning i början av nästa vecka. Jag kan inte säga något om resultatet nu men det skulle inte förvåna mig om det står 50-50.
Mardröm
Carroll Doherty är högt uppsatt chef på Pew Research Center som anses utföra de mest avancerade opinionsmätningarna i USA. Men just nu verkar allt vara en mardröm eftersom det är så oerhört jämnt.
Pew mäter bara på nationell nivå, alltså hela USA. Det är i kanske 5-6 delstater som valet avgörs. Pew mäter inte.
– Att döma av andra instituts mätningar skulle Obama ha en svag ledning men alltsammans just nu faller inom den statistiska felmarginalen. Vilket innebär att en svag ledning på någon procent för en kandidat lika väl kan betyda att den andre kandidaten leder med någon procent.
6-7 procent
Enligt Doherty betyder detta att det som avgör är om de båda kandidaterna också kan få ut sina väljare till vallokalerna: Det är en sak att i en opinionsmätning svara på vem man sympatiserar med och en annan sak att verkligen gå och rösta.
– Nu handlar det om 6-7 procent som inte har bestämt sig. Det är de som kan avgöra. Samtidigt vet vi att just i den hör gruppen är det många som inte röstar, vilket gör allt så svårt, suckar Doherty.
Han är mycket försiktig men han menar att det inte är uteslutet – även om han menar att det inte är troligt – att frågan än en gång kan avgöras i domstol.
”Splittrat resultat”
Eller att det kan bli ett ”splittrat resultat”, dvs. att Romney får fler enskilda röster. Men presidenten väljs inte direkt av 538 valmän (elektorer) i ett kollegium som utses efter delstaternas storlek.
Det kan bli så att Obama vinner delstater med fler elektorer än Romney. Då spelar det ju ingen roll om Romney får många fler röster i vissa delstater som inte väger så tungt.
Ökade motsättningar
En sådan situation uppstod år 2000 när Al Gore fick fler röster än George W. Bush. Redan det gjorde att Bush av många demokrater ansågs som en olaglig president. (Tvisten om röstningen i Florida bidrog ytterligare till detta).
En liknande situation skulle kunna uppstå denna gång – och det skulle kunna bidra till ökade motsättningar inom USA.
Kvinnliga röster
Det är i dag de kvinnliga rösterna som de flesta intresserar sig för. Obama har länge haft en klar ledning bland kvinnorna, som röstar mer än männen och är fler.
– Men efter den första tv-debatten var det till vår stora förvåning många kvinnor som fann att Romney inte var den extrema högerman som han utmålats som. Den förändringen har skakat om grundvalarna för Obamas segerförhoppningar.
Det är i dag ekonomin som är den absolut viktigaste frågan, men Doherty tror att abortfrågan kan komma upp i slutet av kampanjen.
Våldtäkt – guds vilja?
Det handlar om ännu en lokal republikansk politiker från Indiana, Richard Mourdock, som talat om att abort inte får genomföras efter våldtäkt, eftersom en sådan också är guds vilja. Romney har tagit avstånd, men säger samtidigt att han stödjer politikern.
Detta kan demorkaterna utnyttja för att visa de kvinnliga väljarna att Romney är en märkt man när det gäller aborter.
– Och utan en stark majoritet bland kvinnorna är det närmast omöjligt att Obama vinner.
Obama är stark bland väljare med latinamerikanska rötter, bland svarta och bland unga.
Stark besvikelse
– Men samtidigt finns det en stark besvikelse över Obamas fyra år. Han har regerat i en tung tid och det har påverkat resultaten av hans politik. Vi vet inte hur den besvikelsen kommer att visa sig på valdagen: Är det många besvikna som struntar i att rösta?
Det stora som har hänt de senaste veckorna är att Obama gjorde dåligt ifrån sig i den första tv-debatten den 3 oktober och att Romney visade sig mera till sin fördel än vad många tittare väntat.
– Det handlar om väljare som inte är så intresserade av politik men som har sett republikanerna som politiker som har uråldriga idéer. Och så visade sig Romney mer som en mittenpolitiker. Det tycks ha vänt opinionen, särskilt bland kvinnor.
Allt beror på Ohio
Den amerikanska valmatematiken är komplicerad. Det enda som flera opinionsmätare nu säger är att allt hänger på delstaten Ohio med 11,5 miljoner invånare och med 18 elektorsröster av 538.
– Det finns en rad scenarios om hur utgången i en rad andra delstater skulle påverka resultatet. Men på något sätt kommer man alltid tillbaka till att det är resultatet i Ohio som ger utslagsrösten, förklarar Carroll Doherty.
Och det heter att i modern tid har ingen republikan kunnat bli president utan att vinna just Ohio.
Som valet 2004
Doherty menar att denna valrörelse påminner om valet 2004. Då kämpade den sittande presidenten – Bush – i motvind, han förlorade första tv-debatten mot John Kerry, men han vann Ohio och blev därmed president.
Just nu ser det ut som om Obama leder marginellt i Ohio, men hur det ser ut på valdagen vågar Doherty inte sia om. Detta val är en mardröm för opinionsmätarna.