• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SVT:s korrespondent i Kina: ”En smocka mot myndigheterna” Foto: TT/SVT

Analys: ”En smocka mot myndigheterna”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den dokumentär om luftföroreringar i Kina som på bara några dygn setts av över hundra miljoner kineser är en smocka mot myndigheterna. Det säger SVT:s Asienkorrespondent Lars Moberg.

Filmen har producerats av journalisten Chai Jing som tidigare jobbat på den kinesiska statstelevisionen CCTV.

– Hon var en känd grävande journalist på CCTV som tog upp känsliga frågor som föroreningar och homosexualitet, säger Lars Moberg.

Medier

Kritiserar myndigheterna

Jing slutade på CCTV när hon födde ett barn som visade sig ha en tumör. Själv hävdar hon att tumören, som visade sig vara godartad, orsakats av luftföroreningarna i den smutsiga staden Peking. Lars Moberg säger att frågan om luftföroreningarna kommit upp på bordet ordentligt i Kina bara de senaste åren.

– När jag flyttade hit för tre år sen fick amerikanska ambassaden skäll av de kinesiska myndigheterna för att de gjort en app som visade luftföroreringarna i Peking. Ett halvår senare var luften så dålig att skalan i appen gick i botten och alla började protestera. Myndigheterna insåg att de måste ta itu med detta för att hålla folk på mattan och har sedan dess lovat flera åtgärder för att förbättra luften.

I filmen ger Chai Jing myndigheterna hård kritik för att de inte lyckats komma tillrätta med miljöproblemen.  I en scen säger hon till en officiell representant för en miljövårdande myndighet att de verkar tandlösa. Representanten svarar: ”Ja, jag vågar inte ens öppna munnen för jag har inga tänder alls”.

”Kommentarer censureras”

– Det är en smocka mot myndigheterna. Hon nöjer sig inte med att visa på problemen utan har också fått officiella personer att erkänna att de inte gör något, säger Lars Moberg.

Trots den kritik som levereras har de kinesiska censurmyndigheterna inte blockerat filmen.

– Filmen ligger kvar på den kinesiska motsvarigheten till Youtube men däremot har censurmyndigheterna börjat censurera kommentarer om den. Intressant är förstås att Chai Jing väljer att pulicera den på nätet. Frågan är om hon hade kunnat få CCTV att publicera den. Jag tvivlar på det, säger Lars Moberg.

Att Chai Jing tidigare jobbat på den kinesiska statstelevisionen har haft stor betydelse för att hon kunnat göra filmen, menar Lars Moberg.

– Hon är så känd att hon lyckats få alla möjliga intervjuer som inte alla får. Hon har så mycket kontakter i höga skikt att hon får folk att ställa upp, detta tack vare att hon jobbat på CCTV och var ett tungt namn där.

Miljö laddad fråga i Kina

Filmen har setts av över 150 miljoner kineser på bara några dagar, enligt tidningen The China Daily. Men Lars Moberg säger att man ska ta siffrorna med en nypa salt.

– Det är otroligt många som sett den men samtidigt är det så att de flesta som sett den är välutbildade människor i storstäderna, man kan inte anta att folk på landsbygden gjort det.

Filmen lades ut på nätet bara några dagar innan den kinesiska nationella folkkongressen, som öppnar imorgon. Chai Jing har själv sagt i en intervju att det var en medveten handling för att få så stor effekt som möjligt.

Även om myndigheterna verkar tillåta att filmen ligger kvar på nätet, trots den kritik som levereras i den, är det inte säkert att den kommer leda till några stora åtgärder från myndigheternas sida att komma till rätta med miljöproblemen.

– Miljö är en laddad och viktig fråga i Kina som har att göra med tillväxten i det här landet. Skulle myndigheterna göra allt de kan för att rädda miljön och stänga fabriker i stor skala skulle de skapa stor arbetslöshet som skulle kunna leda till social oro. Det är en oerhört svår och känslig fråga, säger Lars Moberg.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Medier

Mer i ämnet