• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Klimatfilm tar Kina med storm

Uppdaterad
Publicerad

”Vi är i krig men vår fiende är osynlig” säger journalisten Chai Jing i en ny dokumentär om Kinas luftföroreningar. Filmen har setts av 150 miljoner – på bara några dagar.

Efter 30 år med kraftig tillväxt finns en växande opinion i Kina mot industrialiseringens effekter på miljö och hälsa. Den grävande journalisten Chai Jing tar upp ämnet i sin dokumentär Under the dome – Investigating Chinas Smog. Filmen lades upp på nätet i lördags, och blev snabbt en viral tittarsuccé – mycket tack vare sin personliga ton.   

Chai Jing har rapporterat om miljöfrågor i många år som journalist på den statliga tv-kanalen CCTV. Men hon säger att engagemanget i frågan blev som starkast när hon blev gravid och det visade sig att fostret bar på en tumör.

I filmen, som ser ut som en blandning av seminarieprogrammen Ted talk och Al Gores dokumentär En obekväm sanning, framträder hon inför en tagen studiopublik. Personliga betraktelser varvas med grafik, forskning och reportage från platser hon besökt.

Har aldrig sett stjärnhimlen

I en scen besöker hon Shanxi, en kolgruvetät provins som anses som en av de mest förorenade platserna i världen.

– Har du någonsin sett stjärnorna? frågar hon en sexårig flicka.

– Nej, blir svaret.

– Har du någonsin sett en blå himmel?

– Jag har sett lite blått på himlen,

– Har du sett molnen?

– Nej, svarar flickan.

När jag pratade med den här flickan kunde jag inte föreställa mig att det var den världen som min egen dotter skulle växa upp i, kommenterar Chai Jing videoklippet.

I andra scener kritiserar hon myndigheternas oförmåga med att komma till rätta med problemen. En fabrik som olovligen släpper ut föroreningar, och som uteblivit med att betala sina böter, får ändå fortsätta sin verksamhet, skriver BBC. 

”Det fungerar inte att offra jobb för miljön” säger en lokal politiker uppriktigt till henne. 

Välkomnas av regeringen

Chai Jing har fått stöd från producenter på sin gamla arbetsplats. Men hon har finansierat dokumentären med egna pengar.  

Trots kritiken har den inte blockerats, utan snarare tagits emot med positiva tongångar från regeringen. Kinas nyutnämnda miljöminister Chen Jining hyllar den och säger att den visar på ”allmänhetens växande oro över hot mot miljön och hot mot människors hälsa”.

På nationella folkkongressens årliga sammanträde som inleds i morgon väntas miljöfrågor bli en av de frågor som hamnar högst på agendan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.